Nelegalni objekti ne mogu da dobiju priključak na gas

08.07.2021

14:44

0

Autor: S. G.

Ministarstvo energetike ne podržava predlog direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića

Nelegalni objekti ne mogu da dobiju priključak na gas
Foto:Pixabay

Zakonom o planiranju i izgradnji jasno je propisano da objekat koji se gradi ili je završen bez građevinske dozvole, ne može biti priključen ni na gasovodnu mrežu, kažu u Ministarstvu energetike.

Povodom predloga direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića da nadležni u vladi nađu način da se potrošačima čije su kuće u postupku legalizacije omogući da uvedu gas, u resornom ministarstvu navode za Tanjug da sve institucije treba da rade svoj deo posla – država svoj, a javna preduzeca svoj, u interesu građana i isključivo u skladu sa zakonom”.

– Umesto što se bavi temama za koje nije nadležan, direktor JP Srbijagas trebalo bi da vodi računa o tome da preduzeće na čijem je čelu posluje efikasno i da najpre završi već započete projekte gasifikacije na kojima postoji značajno kašnjenje, kao i priključenje na gas već legalizovanih objekata.

Bajatović je juče rekao Tanjugu da su polovina od 40.000 prijavljenih domaćinstava za gasni priključak na rate, koji je ponudio Srbijagas, zahtevi za priključenje nelegalnih objekata i da taj problem treba rešiti.

Dušan Bajatović; ATA Images

– Nemam rešenja za to. Jedino da predložimo onima koji o tome odlučuju u Vladi Srbije da se razmisli da oni koji su po zakonu o legalizaciji predali zahteve, a legalizacija je moguća dobiju neku vrstu isprave na osnovu koje bi priključili gas – rekao je on.

U ministarstvu navode da su Zakon o energetici i Zakon o planiranju i izgradnji vrlo izričiti i precizni kada je u pitanju priključenje domaćinstava, odnosno objekata za stanovanje na gasnu mrežu.

Pročitajte još

– Zakon o energetici nalaže da je operator distributivnog sistema prirodnog gasa dužan da priključi objekat kupca na distributivni sistem, pod uslovom da je za objekat pribavljena građevinska dozvola – naglašavaju u resornom ministarstvu.

Takođe, oni ističu da zakon ne prepoznaje objekte koji su u postupku legalizacije. Dakle, kako kažu, nije u pitanju izmena pravilnika kako se pogrešno navodi, već ovu problematiku regulišu zakoni.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug