aktuelno

Da li ste čuli za piće "dživdžan"? Nastalo je po legendi iz 1456. godine, simbol je istorije Beograda! (FOTO/VIDEO)

29.09.2024

10:04

0

Autor: Jovana Jovanović

Svaka boca ima specifičan dizajn - sliku Beograda, tekst legende i mali dživždan (vrabac)

Da li ste čuli za piće "dživdžan"? Nastalo je po legendi iz 1456. godine, simbol je istorije Beograda! (FOTO/VIDEO)
Copyright 24sedam

Davne 1456. godine Beograd se našao pod Turskom opsadom. Nakon strašne borbe pali su mnogi junaci, a među njima mali vrabac pogođen sa tri strele, koje bi oduzele tri beogradska zivota. Tog dana Beograd je odbranjen, a naš heroj je ostao upamćen kao dživdžan - beogradski džin.

Upravo iz ove legende izrodila se ideja o dživdžanu - alkoholnom piću, odnosno beogradskoj verziji džina.

Da li ste čuli za piće "dživdžan"? Nastalo je po legendi iz 1456. godine, simbol je istorije Beograda! (FOTO/VIDEO)24sedam
 

- Inspirisani ovim velikim herojem, koji se od tad smatra simbolom hrabrosti napravljeno je alkoholno piće dživdžan - beogradski džin. Sama ideja je potekla od našeg direktora Pavla Nikolića koji je veliki ljubitelj džina, poznavalac istorije našeg grada i istinski ljubitelj Beograda, te je tako želeo da spoji lepo i korisno -  kaže naša sagovornica Isidora Miković iz "Belgrade Gin Distillery", koju smo upoznali na manifestaciji "Vitaminka Good Food & Wine Festival".

Da li ste čuli za piće "dživdžan"? Nastalo je po legendi iz 1456. godine, simbol je istorije Beograda! (FOTO/VIDEO)24sedam
 

Dodaje da svaka boca ima specifičan dizajn - sliku Beograda, tekst legende i mali dživždan (vrabac) koji je neoficijalni simbol Beograda.

Da li ste čuli za piće "dživdžan"? Nastalo je po legendi iz 1456. godine, simbol je istorije Beograda! (FOTO/VIDEO)24sedam
 

Niz magičnih sastojaka

- Pravi se od 011 sastojaka i ovaj džin je intezivnog herbalnog karaktera. Za proizvodnju dživdžana se koristi pšenicni alkohol. Pravi se sa klekom i korijanderom koji stoji 18 časova. U destilator se dodaju kesten, zova i dehidrirani zlatni delises jabuka. Nakon destilacije ostavlja se u prohromskim kazanima 4 nedelje nakon čega ide u laktofriz. Kad džin spusti temperaturu ispod - 10 stepeni,  filtrira se i flasira. Preporučuje se dry tonic, a kao garniš grančica majčine dušice ili kriška zelene jabuke - objašnjava Isidora i dodaje:

- Nadamo se da ćemo u svakom gutljaju našeg dzina imati tu čast da probudimo ovu hrabrost i sačuvamo delić naše istorije u svakom od nas - zaključuje naša sagovornica.

Podsetimo, "Vitaminka Good Food & Wine Festival"  održan je juče u Knez Mihailovoj ulici na platou ispred Rajićeva Shopping Centra gde smo upoznali Isidoru koja nam je ispričala ovu priču o dživdžanu.

Festival je okupio više od 50 izlagača iz Srbije i regiona. Kao jedna od najznačajnijih privrednih manifestacija na otvorenom, Festival je već šesti put za redom afirmisao mala i srednja preduzeća i predstavio najbolje poljoprivredne proizvođače i prerađivače, predstavnike vinarske industrije ali i autentičnost, tradiciju i gastronomsku kulturu naše zemlje.

Good Food & Wine Festival prvi put je održan 2019. godine. Festival je 2021. godine krunisan priznanjem “Zvezde Beograda”, kao jedna od najboljih manifestacija koju je u toj godini podržao Grad Beograd. Godinama važi za najprestižniju gastronomsko-vinsku manifestaciju.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike