EU produžila ekonomske sankcije Rusiji zbog destabilizacije

12.07.2021

09:49

0

Sankcije, između ostalog, ograničavaju pristup određenim ruskim bankama i kompanijama na tržištu kapitala EU

EU produžila ekonomske sankcije Rusiji zbog destabilizacije
Copyright Pixabay

Savet EU danas je odlučio da produži sankcije usmerene na određene ekonomske sektore Ruske Federacije za još šet meseci, do 31. januara 2022. godine, objavljeno je u Briselu.

Ekonomske sankcije EU prvi put su uvedene 31. jula 2014. godine kao odgovor na ruske akcije koje su destabilizovale situaciju u Ukrajini.

Sankcije su pojačane u septembru 2014. godine, a u martu 2015. Evropski savet se složio da njihovo trajanje poveže sa potpunom primenom sporazuma iz Minska.

Na junskom sastanku u Briselu, lideri EU su su ocenili da Rusija ne ispunjava u potpunosti dogovor iz Minska, pozvali je da to učini i doneli odluku o produžetku ekonomskih sankcija na još šest meseci.

Sankcije ograničavaju pristup određenim ruskim bankama i kompanijama na tržištu kapitala EU i zabranjuju finansijsku pomoći i posredovanja prema ruskim finansijskim institucijama.

Pročitajte još

Mere zabranjuju direktan ili indirektan uvoz, izvoz ili prenos celokupnog odbrambenog materijala i uspostavljaju zabranu robe dvostruke namene za vojnu upotrebu ili vojne krajnje korisnike u Rusiji. Sankcije dalje ograničavaju pristup Rusije određenim osetljivim tehnologijama koje se mogu koristiti u ruskom energetskom sektoru, na primer u proizvodnji i istraživanju nafte.

Pored ekonomskih sankcija, EU je uvela i različite vrste mera kao odgovor na ”rusku ilegalnu aneksiju Krima i grada Sevastopolja i namernu destabilizaciju Ukrajine”.

Tu spadaju: diplomatske mere, pojedinačne restriktivne mere (zamrzavanje imovine i ograničenja putovanja) i posebna ograničenja ekonomskih odnosa sa Krimom i Sevastopoljem.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike