BIP opet ide na doboš: Čuvena pivara ponuđena za 35 miliona evra

16.07.2021

08:53 >> 09:09

0

Beogradska industrija piva (BIP) u stečaju prodaje se kao pravno lice metodom javnog prikupljanja ponuda

BIP opet ide na doboš: Čuvena pivara ponuđena za 35 miliona evra
Copyright ATA Images/Antoni oAhel

Beogradska industrija piva (BIP) u stečaju procenjena je na 4,17 milijardi dinara (oko 35 miliona evra), objavila je danas Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Najvažnija imovina pivare u Beogradu su proizvodni kompleks u Bulevaru vojvode Putnika u Beogradu, lokacija kod Mostara, čija je ukupna realna površina veća od 26,7 hiljada kvadratnih metara, i fabrika sokova na Zrenjaninskom putu koja je na više od 11,8 hiljada kvadratnih metara.

U prodajnom paketu su „Fabrika piva i slada“ u Čačku, poslovni objekti u Obrenovcu, Kosovskoj Mitrovici, Alibunaru, prodajni centar u Kragujevcu i stan u Budvi.

Sa BIP-om prodaje se i 12 registrovanih žigova u Srbiji među kojima su „bg“ svetlo i tamno pivo, i „ruski kvas“, kao i tri međunarodna žiga.

Kao važna imovina BIP-a navedena su i sporna prava na sirćetani u Beogradu, kao i oprema u proizvodnim pogonima u Beogradu i Čačku.

Krajnji rok za dostavljanje ponuda za kupovinu BIP-a u stečaju je 16. avgust.

Beogradska industrija piva je u stečaju od 2016. godine.

BIP zvanično započinje je radio pod ovim imenom od januara 1963. godine, kada su u sastav firme ušle ’’Industrija piva 7. Juli” (Vajfertova pivara), ”Pivara Beograd” (Bajlonijeva pivara) i preduzeća ”Bezalko”.

Pridružuje im se 1967. godine fabrika piva i slada „Ovčar“ Čačak, a 1970. godine sirćetana „Semberija“ i beogradski pogon IPK ’’Servo Mihalj’’ iz Krnjače.

Pročitajte još:

Fabrika je 2007. godine privatizovana a kupac polovine kapitala je bio konzorcijum “Alite” iz Litvanije i “United Nordic Beverages” iz Švedske, za ukupno 26,5 miliona evra, a ostatak su imali mali akcionari. BIP je 2015. godine otišao u stečaj, kada su i mali akcionari ostali bez udela.

Zatim je 2017. godine makedonski biznismen Svetozar Janevski, odnosno kompanija M6 EDEN SRB, zakupio pogone BIP-a u stečaju i obećao da će podići proizvodnju ali je dve godine kasnije iznenada napustio fabriku.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike