EPS ima dovoljno struje! Živković: Maksimalna potrošnja u toplim danima 97.000 GWh

25.06.2024

19:16

0

Živković je rekao za Tanjug da se EPS tokom leta pripremio za malo veću potrošnju i da je to jedan od razloga zbog kojeg kolaps u petak nije ostavio Srbiju bez struje

EPS ima dovoljno struje! Živković: Maksimalna potrošnja u toplim danima 97.000 GWh
Copyright Profimedia/Pixabay

Elektroprivreda Srbije je sposobna da u svakoj situaciji obezbedi dovoljnu količinu električnu energiju za potrebe građana naše zemlje, izjavio je danas generalni direktor Dušan Živković i naveo da je prethodnih dana maksimalna potrošnja struje bila oko 97.000 GWh.

Živković je rekao za Tanjug da se EPS tokom leta pripremio za malo veću potrošnju i da je to jedan od razloga zbog kojeg kolaps u petak nije ostavio Srbiju bez struje.

- Događaj koji se desio jeste ugrozio ozbiljno Albaniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Međutim, Elektroprivreda Srbije i naša zemlja nisu imale nikakvih posledica, jer u ovom periodu, u svakom trenutku, mi smo u situaciji da obezbedimo dovoljnu količinu električne energije za naše potrebe, kao i da okolne sisteme držimo u nekakvoj situaciji pažnje i da obezbedimo stabilnost snabdevanja - rekao je Živković.

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
Dušan Živković

Govoreći o maksimalnoj potrošnji tokom ovog meseca, Živković navodi da je potrošnja, nakon što je malo zahladnelo, pala sa blizu 97.000 GWh na 90.000 GWh.

- To je u granicama nekih letnjih potrošnji, bez značajno velikih temperatura i značajnog porasta potrošnje kada su u pitanju klima uređaji. Inače, ovaj period, generalno, zbog klime zna da poveća potrošnju 10 do 15 procenata na dnevnom nivou, kada je velika temperatura - rekao je Živković.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike