Krajsler povlači više od 211.000 terenaca i kamioneta: Evo koji modeli su u pitanju

10.06.2024

22:27

0

U Kanadi će biti povučeno 17.462 vozila, u Meksiku - 2.313

Krajsler povlači više od 211.000 terenaca i kamioneta: Evo koji modeli su u pitanju
Copyright Pixabay

Grupa "Krajsler" objavila je danas da povlači iz upotrebe više od 211.000 svojih sportskih terenskih vozila (SUV) i kamioneta u SAD, zbog kvara u softveru koji bi mogao da ugrozi sisteme elektronske kontrole stabilnosti automobila.

Ova grupa u vlasništvu kompanije "Stelantis", navodi da opoziv obuhvata određena vozila modela "Doddge Durango", "Ram 2500" i "Ram 3500", koji su proizvedeni između aprila 2021. i decembra 2022, preneo je AP.

Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na auto-putu (National Highway Traffic Safety Administration - NHTSA) istakla je da kod ovih automobila može doći do kvara u modulu za kontrolu kočenja protiv blokiranja točkova, što bi moglo da dovede do otkazivanja kontrole stabilnosti, kao ključne bezbednosne funkcije vozila, i samim tim da poveća rizik od sudara.

AP Photo/Carlos Osorio
 

Prodavci će zauzvrat vlasnicima navedenih automobilima besplatno da ažuriraju softver kontrolnog modula protiv blokiranja kočnica.

Pisma obaveštenja dilerima i vlasnicima biće poslata poštom 26. jula, napominje NHTSA. Portparol "Stelantisa" primetio da je rutinski pregled informacija dobijenih od kupaca doveo do istrage kompanije koja je otkrila da nedostatak sa softverima utiče na određena vozila.

- Krajsler zasad nema bilo kakve informacije o povredama ili nesreća izazavanih pomenutim problemom, ali poziva kupce da prate uputstva u obaveštenjima o opozivu - dodao je portparol.

On je istakao da se procenjuje da će, pored 211.581 automobila sa američkog tržišta, u Kanadi biti povučeno 17.462 vozila, u Meksiku - 2.313, kao i još 5.023 na pojedinim tržištima van Severne Amerike.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike