Po bonitet od 11. juna u Agenciju za privredne registre

07.06.2024

09:38

0

Autor: R.B.

Usluge skoringa prema podacima iz finansijskih izveštaja za 2023. godinu nacionalni registrator daje od sledećeg utorka

Po bonitet od 11. juna u Agenciju za privredne registre
Ilustracija - Copyright Profimedia

Agencija za privredne registre (APR) objavila je da od utorka, 11. juna, počinje da korisnicima pruža usluge izrade boniteta prea podacima iz finansijskih izveštaja za 2023. godinu.

Istog datuma prestaće da važi skoring koji je utvrđen na osnovu podataka iz finansijskih izveštaja za period od 2018. do 2022. godine, pošto je za privredna društva utvrđena nova ocena boniteta, odnosno skoring, za period od 2019. do 2023. godine, navodi se u saopštenju APR-a.

Izveštaji o bonitetu se izrađuju za privredna društva, ustanove i preduzetnike i sadrže podatke iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za poslednje tri izveštajne godine, odnosno za period od 2021. do 2023. godine.

Skoring, tj. ocena boniteta, izrađuje se za privredna društva na osnovu podataka iz redovnih godišnjih izveštaja za poslednjih pet godina, a najmanje tri i izdaje se u formi skoring izveštaja koji sadrži podatke za period od 2019. do 2023. godine.

Iz APR-a korisnicima predlažu da pre naručivanja izveštaja ili skoringa, provere da li je izveštaj za njih za 2023. godinu objavljen kao potpun i računski tačan, a ako nije da provere da li je dostavljen APR-u i kakav je njegov status.

Ukoliko dostavljeni izveštaj ima nedostataka, obveznik mora da ih otkloni po proceduri za obradu, kako bi mogao biti javno objavljen i uključen u izveštaje o bonitetu i skoring.

Usluge boniteta dostupne su elektronski, naručivanjem putem aplikacije za naručivanje izveštaja o bonitetu i aplikacije za naručivanje skoringa, kao i podnošenjem zahteva pisanim putem, saopšteno je iz APR-a.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike