Momirović: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom će srpskim proizvođačima otvoriti ogromne mogućnosti za plasman robe!

09.05.2024

19:45

0

Srbija je snažno opredeljana da stoji uz svoj privatni sektor, uz svoja domaća preduzeća, kojima se pruža direktna podrška - rekao je ministar

Momirović: Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom će srpskim proizvođačima otvoriti ogromne mogućnosti za plasman robe!
Tomislav Momirović - Copyright FOTO TANJUG/ MUST/ ĐORĐE KRSTIĆ

Primena Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom počinje od 1. jula, a svi potpisani sporazumi će srpskim proizvođačima otvoriti ogromne mogućnosti za plasman robe. Osim kineskog, za domaće proizvođače biće dostupna i tržišta Egipta i Ujedinjenih Arapaskih Emirata.

- Kina je jedan od najvećih prijatelja Srbije, ali nije jedina. Mi smo se tokom prethodnih godina trudili da našim radom stvorimo bolje uslove za naše privrednike, da mogu da investiraju u Srbiju, a zatim i svoje proizvode izvoze dalje. Nova tržišta koja se otvaraju, mogu da "progutaju" ne samo proizvode iz Srbije nego i sa čitavog Balkana - rekao je ministar trgovine Tomislav Momirović prilikom posete Čačku.

Tanjug/Nemanja Jovanović
 

 

Ističe da je jaka domaća privreda jedan od glavnih preduslova za ekonomski napredak čitave Srbije, stoga su sporazumi o slobodnoj trgovini i oslobođanju od carina ključni za svako poslovanje.

- Mi već imamo veliki rast izvoza maline, voćarski sektor pruža velike šanse i mogućnosti. Srbija je snažno opredeljana da stoji uz svoj privatni sektor, uz svoja domaća preduzeća, kojima se pruža direktna podrška. Sve to će doprineti boljem životu naših građana, boljim platama i penzijama u budućnosti. Naš cilj jesu prosečna plata od 1.400 evra i penzija od 650, i krupnim i brzim koracima idemo ka ostvarenju tog cilja - istakao je Momirović.

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom predstavlja veliku šansu za privrednike i poljoprivrendike u Srbiji. Liberalizacija će omogućiti Srbiji da značajno poveća izvoz u ovu azijsku zemlju, imajući u vidu da će se carina postepeno snižavati na nulu za više od 10.000 naših proizvoda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike