Vesić: Ulagaćemo u naše saobraćajnice da budu prilagođene zahtevima sadašnjeg vremena!

09.05.2024

18:45

0

On je otvarajući kongres Udruženja špeditera Jugoistočne Evrope rekao da je završen tender koji će omogućiti postavljanje 320 elektropunjača na auto-putevima u Srbiji

Vesić: Ulagaćemo u naše saobraćajnice da budu prilagođene zahtevima sadašnjeg vremena!
Goran Vesić - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Vlada Srbije puno ulaže u razvoj infrastrukture, jer tu vidimo mogućnost generisanja bruto domaćeg proizvoda, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i najavio ulaganja kako bi naše saobraćajnice bile prilagođene zahtevima sadašnjeg vremena.

On je otvarajući kongres Udruženja špeditera Jugoistočne Evrope rekao da je završen tender koji će omogućiti postavljanje 320 elektropunjača na auto-putevima u Srbiji.

- Dogovorili smo takođe da se na ulazima u Srbiju omogući punjenje vodonikom pošto sve više kamiona koristi vodonik, jer želimo da prilagodimo naše auto-puteve i saobraćajnice i da se prilagodimo vremenu koje dolazi, a pre svega električnim vozilima i drugim vozilima koja koriste alternativna goriva - rekao je Vesić.

Dodao je da se radi na projektu pretvaranja postojećih 1.000 kilometara auto-puteva u pametne auto-puteve kako bi se omogućilo korišćenje naprednih tehnologija. Prema njegovim rečima radi se i na pripremi Zakona o infrastrukturi za alternativna goriva koji će biti usvojen do kraja ove godine.

- To je deo naših obaveza iz pristupne agende prema Evropskoj uniji i trudićemo se da pratimo sve trendove kada je u pitanju saobraćaj - naglasio je Vesić.

Govoreći o izgradnji saobraćajnica, rekao je da je što se pruga tiče Srbija zemlja koja u ovom trenutku gradi najviše kilometara brzih pruga u Evropi. Kako je naveo, završeno je 76 kilometara brze pruge između Beograda i Novog Sada, početkom decembra će biti završeno 108 kilometara između Novog Sada i Subotice, pa ćemo imati 184 km brze pruge, a kada Mađari završe svojih 166 km do Budimpešta do kraja 2026. godine, Beograd i Budimpešta će biti povezani brzom prugom.

Najavio je da će do kraja godine početi gradnja 230 km brze pruge između Beograda i Niša, da se sa Evropskom unijom projektuje brza pruga od Brestovca prema Preševu i da je sa vladom Severne Makedonije dogovoren produžetak brze pruge do Skoplja, od 50 km, pa će prema njegovim rečima brzom prugom biti povezani Budimpešta, Novi Sad, Beograd, Niš, Skoplje. Dodaje i da će vremenom biti izgrađeno 1.520 km brze pruge između Budimpešte i Atine.

- Nismo zaboravili ni rekonstrukciju regionalnih pruga koje su podjednako značajne, do sada smo rekonstruisali 840 kilometara pruga, a čeka nas još oko 2.000 kilometara - rekao je Vesić.

Istakao je da se radi i rekonstrukcija pruge između Šapca i Zvornika, što je deo pruge Beograd - Sarajevo i kao i da je završena rekonstrukcija pruge Beograd - Bar u delu kroz Srbiju. Naveo je da bi ove godine trebalo da se završi 166 km auto-puteva i brzih saobraćajnica.

Predsednik Nacionalne asocijacije špediterskih društava Srbije Slavoljub Jevtić je naveo da članovi ove asocijacije pokrivaju 70 odsto našeg spoljnotrgovinskog prometa i dodao da će kongres, koji se održava pod imemom "Kuda ide logistika" usvojiti deklaraciju koja će biti upućena vladama zemalja članica.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike