Ministri Mali i Vesić obišli Makiško polje: Pripremni radovi na izgradnji metroa gotovi do juna - mnogo pre roka koji je planiran! (FOTO)

12.04.2024

12:19

0

Sve ide po planu tako da već naredne godine očekujemo početak velikih radova na celoj trasi prve linije metroa - naglasio je Mali

Ministri Mali i Vesić obišli Makiško polje: Pripremni radovi na izgradnji metroa gotovi do juna - mnogo pre roka koji je planiran! (FOTO)
Goran Vesić i Siniša Mali - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Pripremni radovi na izgradnji metroa u Beogradu na Makiškom polju polako se privode kraju i biće završeni u junu, što je mnogo pre roka koji je bio planiran za decembar 2024, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali nakon obilaska radova zajedno sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem.

Mali je preneo da je danas potpisan Aneks 1 Ugovornog sporazuma za radove na projektovanju i izgradnji Depoa Makiš, kojim se pokreću aktivnosti na projektovanju Depoa.

- Već je urađeno 96 odsto posla kada je reč o nasipanju peska, a završeno je i 80 odsto radova koji se tiču nasipanja drobljenog kamena - rekao je Mali.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Kako je objasnio, Depo je zgrada gde će biti locirane kompozicije metroa. Prema rečima Malog, na sastanku sa izvođečima radova se razgovaralo i o stanicama metroa, pa će prva linija imati 21 stanicu i biće dugačka 21 kilometar, dok će druga linija imati 24 stanice i biće dugačka 24 kilometara.

- Danas smo želeli da prođemo kroz 21 stanicu prve linije da vidimo dokle smo stigli sa rešavanjem imovinsko pravnih problema, sa projektovanjem i slično... Sve ide po planu tako da već naredne godine očekujemo početak velikih radova na celoj trasi prve linije metroa - naglasio je Mali.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić istakao je da će sledeće godine moći da se vide radovi u celom Beogradu.

- Ove godine počećemo da radimo i prvi deo beogradskog gradskog voza, što će omogućiti da najveći deo gradskog prevoza, odnosno oko 80 odsto, 2030. godine bude šinski prevoz - rekao je Vesić.

Kako je naglasio, to će omogućiti da se građani brzo prevoze iz jednog u drugi kraj grada.

Aneks 1 Ugovornog sporazuma za radove na projektovanju i izgradnji Depoa Makiš, potpisali su u prisustvu ministra finansija Siniše Malog, ministar Goran Vesić, direktor JKP "Beogradski metro i voz" Andreja Mladenović i gradski sekretar za javni prevoz Radovan Kremić, a u ime kompanije "Power CHina" Jang Fan.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike