Više od 350 kompanija sa Zapadnog Balkana na ekonomskom forumu u Skoplju, Vučić: "Ovo su velike stvari" 

29.07.2021

09:44 >> 09:59

0

Autor: S. G.

Izvor: Tanjug

Vučić se sastaje sa Ramom i Zaevim, biće potpisana tri sporazuma za unapređenje saradnje u regionu

Više od 350 kompanija sa Zapadnog Balkana na ekonomskom forumu u Skoplju, Vučić: "Ovo su velike stvari" 
Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll

U Skoplju će danas biti održan veliki regionalni ekonomski forum u okviru inicijative Mini Šengen, na kome će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama.

Na forumu, koji će okupiti oko 350 kompanija sa Zapadnog Balkana, biće saopšteno novo ime te regionalne inicijative i potpisana tri sporazuma za unapređenje saradnje u regionu.

To su Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na ZB, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na ZB i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na ZB.

– Ovo što radimo mi u Skoplju, Tirani u Beogradu su velike stvari. Ako uspemo, biće to ogroman uspeh. U narednih godinu, dve najkasnije hoćemo da napravimo da kroz naše tri zemlje možemo da prolazimo bez granica, da kamioni koji voze iz Skoplja za Beograd prođu bez da ih iko išta pita, isto kao i kamioni koji idu iz Beograda u Tiranu – rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Ekonomski forum za regionalnu saradnju organizuju privredne komore Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Na forumu će se obratiti Zaev, Vučić i Rama, a onda i predsednici privrednih komora Srbije, Severne Makedonije i Albanije Marko Čadež, Branko Azeski i Ines Mućostepa.

Nakon diskusije sa predstavnicima privrede, Vučić, Zaev i Rama će potpisati tri pomenuta dokumenta i objaviti novi zvanični naziv i logo regionalne inicijative i obratiti se medijima. Uslediće poslovni sastanci privrednika u formati B2B (biznis tu biznis).

Pročitajte još

Skopski forum o regionalnoj saradnji na ZB okupiće kompanije iz Srbije, Albanije, Severne Makedonije i BiH, ali i drugih regionalnih i evropskih ekonomija, kao i predstavnike vlada, finansijskih institucija, univerziteta, medunarodnih delegacija i asocijacija.

Najveći broj kompanija učesnica dolazi iz građevinskog sektora, poljoprivredno-prehrambene industrije, energetike, mašinske, auto i tekstilne industrije, turizma, IKT i telekomunikacija, transporta i logistike.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti