Plan je da 30 odsto domaćinstava koristi solarne panele

29.07.2021

09:31 >> 10:17

0

Poziv za dodelu subvencija za solarne panele biće raspisan početkom septembra

Plan je da 30 odsto domaćinstava koristi solarne panele
Copyright Pixabay/Maria Godfrida

Plan je da u Srbiji barem 30 odsto domaćinstava koristi energiju dobijenu iz solarnih panela, rekla je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ponovila da će poziv za dodelu subvencija za solarne panele biti raspisan početkom septembra, a da će procedura biti ista kao za zamenu stolarije.

– Podaci koje imamo od lokalnih samouprava pokazuju da je minimum 50 odsto domaćinstava zainteresovano za zamenu prozora, vrata, kotlova, za izolaciju spoljnih zidova – rekla je ona.

Ministarstvo će, kako kaže raspisati poziv ka jedinicama lokalne samouprave, a onda oni dalje, najpre ka kompanijama i onda prema građanima.

– Svi mogu da učestvuju, bez obzira na to da li se radi o kućama, stanovima, stambenim zajednicama. Imaćemo dovoljno novca, razgovarali smo sa međunarodnim finansijskim institucijama i sledeće godine će samo za projekat povećanja energetske efikasnosti biti izdvojeno 150 miliona evra –  rekla je ona.

Pročitajte još

Mihajlovićeva je podsetila da će država obezbediti polovinu novca.

– Zamena stolarije može da smanji račune za 40 odsto, time značajno utičemo i na životnu sredinu. Plan je da bar 30 procenata domaćinstava koristi energiju dobijenu iz solarnih panela, takođe radimo na tome i da podstaknemo ljude da više koriste gas, a sve da bismo podigli svest o značaju energije i da ne bacamo kilovat-časove kroz prozor – rekla je ona.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike