Prodaja kao nemoguća misija

23.03.2024

10:45

0

Investiranje u “Junajted grupu“ dosad se pokazalo kao bacanje para u bunar bez dna

Prodaja kao nemoguća misija
Dragan Šolak - Copyright Printscreen/YouTube

Investicioni fond “BC Partners“ već godinu dana očajnički pokušava da izađe iz zajedničkog biznisa sa Draganom Šolakom, ali većinski vlasnički udeo u “Junajted grupi“ niko ne želi da kupi!

Potencijalni investitori širom sveta beže od Šolaka i njegove međunarodne hobotnice glavom bez obzira. Za to imaju brojne razloge: astronomski dugovi, rekordni gubici, poslovni model na ivici čistog kriminala, brojne međunarodne afere, kao i ličnost ovog tajkuna, s kojim se normalna poslovna saradnja smatra gotovo nemogućom.

Investiranje u “Junajted grupu“ dosad se pokazalo kao bacanje para u bunar bez dna, pre svega zbog Šolakovih megalomanskih ambicija i visokorizičnih akvizicija teških milijarde evra. Činjenica da Šolak, iako je manjinski suvlasnik, faktički upravlja grupacijom dodatno rasteruje eventualne kupce.

Prema najnovijim nezvaničnim informacijama, “BC Partners“ je čak stupio u kontakt sa potencijalnim investitorima sa Bliskog istoka, iz arapskog sveta, u nemogućnosti da na Zapadu nađe ikoga ko želi da bude novi većinski vlasnik “Junajted grupe“.

Bilo bi zanimljivo videti reakcije uticajnih zapadnih adresa, pre svega u Vašingtonu i Briselu, na čiju podršku je Šolak dosad pokušavao da se osloni, ukoliko bi mu se biznis pretvorio u “arapsku grupu“. To je scenario koji bi ovaj tajkun, grčevito vezan za pojedine zapadne političke i lobističke strukture, iz sve snage hteo da izbegne.

Pravo stanje stvari sa finansijama “Junajted grupe“ predstavlja misteriju. Izveštaji o poslovanju tretiraju se kao najveća tajna, dostupna samo njenim suvlasnicima. Istraživački novinari, međutim, s vremena na vreme uspeju da dođu do pouzdanih informacija pa je nedavno objavljeno da se ta grupacija u januaru ove godine zadužila za dodatne dve milijarde evra da bi vratila deo prethodno uzetih kredita koji im u periodu 2024‒2026. stižu na naplatu.

Prema rezultatima istraživanja novinara u Grčkoj, koja niko nije demantovao, “Junajted grupa“ je poslovnu 2022. završila sa ukupnim finansijskim obavezama od 7,13 milijardi evra, od čega se 4,54 milijarde odnose na dugoročne obveznice. Od toga, u ovoj i narednoj godini moraju da vrate čak 1,75 milijardi.

Januarsko zaduživanje im tako predstavlja samo gašenje požara, privremeno spasavanje od bankrota, jer će već 2026. za izmirivanje pristiglih obaveza morati da nađu više od milijardu evra keša, a onda bar još četiri godine po najmanje pola milijarde!

Istovremeno, kompanije iz sastava “Junajted grupe“ iz godine u godinu praktično dupliraju poslovne gubitke. Prvo su sa 100 miliona evra stigli na 200 miliona, pa na 400, pa na 800 miliona evra minusa. I to kao da Šolaku nije dovoljno. Opsesivno posvećen političkom ratu koji je pokrenuo protiv države Srbije, nastavio je sa kupovinama i osnivanjima medija koji ne donose profit, naprotiv, samo prave gubitke.

Iako je TV N1 već dugi niz godina “izdržavano lice“, TV Sportklub je ostala bez gotovo svih komercijalno isplativih sadržaja, a TV Nova S ne uspeva da opravda ogromna ulaganja dobijanjem nacionalne frekvencije, to nije sprečilo Šolaka da nastavi po starom. Kupio je neprofitni malotiražni list “Danas“, napravio dnevne novine “Nova“ čija je čitanost vrlo mala i samo prave gubitke, a nedavno pokrenuo i nedeljnik “Radar“ o čijoj je (ne)isplativosti još rano govoriti.

Sve ovo je iz ugla potencijalnih investitora u “Junajted grupu“ potpuno iracionalno i predstavlja užasan teret za bilo koga ko želi da vodi profitabilan biznis, a ne ostrašćene političke ratove.

Tu dolazimo do suštine problema “Junajted grupe“, a to je ličnost njenog osnivača i ključnog čoveka Dragana Šolaka.

Bar vratiti uloženo

“BC Partners“, međunarodni investicioni fond sa sedištem u Londonu, u martu 2019. otkupio je 55 odsto vlasništva u “Junajted grupi“ od američkog fonda KKR za 2,56 milijardi evra. KKR je bio u “Junajted grupi“ od marta 2014. godine. Petogodišnji ciklus “BC Partners“-a privodi se kraju, kupac je već uveliko trebalo da bude pronađen i da se u ovom periodu još samo preciziraju poslednji detalji pravne prirode. Međutim, od svega još nije bilo ništa. S obzirom na to da “BC Partners“ od posla očekuje i kakav-takav profit, ili u najgorem slučaju da vrati uloženo, a imajući u vidu loše finansijsko stanje “Junajted grupe“, čak i ako bi se po strani stavio teret koji sa sobom donosi ličnost Dragana Šolaka, nimalo nije čudno da još nije uspeo da nađe kupca.

Prema navodima brojnih evropskih medija, Šolak upravlja ovom grupacijom kao da je njegovo lično vlasništvo, što mu je omogućio upravo “BC Partners“. Kreator ove strategije je njihov čovek zadužen za “Junajted grupu“, grčki biznismen Nikos Statopulos, koji je smislio sledeću poslovnu logiku: s obzirom na to da Dragan Šolak obožava da izigrava velikog gazdu, da se predstavlja kao neko ko se pita za sve, njega treba isturiti kao najodgovornijeg za riskantne poslovne poteze poput akvizicija velikih operatera i medijskih kuća u Grčkoj i Bugarskoj, koje se mere milijardama evra, i on treba da bude krivac ako nešto krene po zlu.

Takođe, Statopulos i “BC Partners“ ne žele da budu odgovorni za poslovni model “Junajted grupe“ koji je razvio upravo Šolak ‒ mreža ofšor firmi širom sveta, ispumpavanje para iz legitimnih biznisa na tajne račune, mutni dilovi sa belosvetskim mešetarima, gde su najvažniji poput Volframa Kuonija i Delijana Peevskog povezani sa Rusijom, direktno mešanje u politiku zemalja gde se ima biznis. Nešto od toga već stiže na naplatu, tako je u Severnoj Makedoniji protiv firme iz sastava “Junajted grupe“ otvorena istraga zbog sumnji za organizovani kriminal, od čega “BC Partners“ želi da se distancira.

Statopulos i njegovi saradnici godinama su ugađali Šolaku tako što su mu davali da koristi resurse “Junajted grupe“ kao svoju “kasicu-prasicu“: iz budžeta kompanije uzeo je 195 miliona evra za kupovinu fudbalskih klubova u Engleskoj, Francuskoj i Turskoj; zajedničku kasu koristi za statusne simbole, od nepotrebno brojnog ličnog obezbeđenja, preko kupovine golf terena, do privatnih aviona. Dok im se biznis guši u dugovima, Šolak pazari najluksuznije nekretnine poput kuće vredne 33 miliona dolara u Floridi.

Sve ovo je “BC Partners“ dozvolio Šolaku u “Junajted grupi“ i nije nimalo čudno da sada ne može da pronađe nekoga ko bi mu sa grbače skinuo nagomilani teret!

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike