Gvožđe se koprca oko 100 dolara, trgovce brine Kina

18.03.2024

10:10

0

Autor: R.B.

Podaci iz Kine daju mutnu sliku o izgledima za veću potražnju a proizvodnja čelika tamo tek blago raste

Gvožđe se koprca oko 100 dolara, trgovce brine Kina
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Ruda gvožđa se našla blizu 100 dolara po toni, dok su podaci iz Kine stvarali nejasnu sliku o izgledima za potražnju u industriji čelika u toj zemlji.

Fjučersi za rudu gvožđa - koji su prošle nedelje potonuli za više od 13 odsto - u početku su pali za čak 3%, na 97 dolara za tonu u Singapuru, da bi se zatim oporavili. Dok je ukupan rast Kine bio podstaknut snagom fabričke proizvodnje i investicija na početku godine, nacionalna proizvodnja čelika bila je tek neznatno veća u prva dva meseca, javlja "Blumberg Adrija“.

Ruda gvožđa je cenovno oslabila za četvrtinu od početka godine i jedna je od najslabije kotiranih ruda među vodećim sirovinama. Pad je uglavnom vođen zabrinutošću zbog potražnje u Kini, gde se zvaničnici bore sa produženom krizom u sektoru nekretnina, a pritom je reč o zemlji koja intenzivno koristi čelik. U takvoj situaciji neke čeličane sada smanjuju proizvodnju.

‒ Znaci slabosti potražnje i dalje se pojavljuju, a kineske topionice najavljuju smanjenje proizvodnje ‒ navode u belešci analitičari „ANZ Grup“, među kojima je i Daniel Hajns.

Zalihe rude gvožđa rastu u lukama u Kini - najvećem svetskom uvozniku, što ukazuje na obilne zalihe. Zalihe su prošle nedelje porasle na 141 milion tona, što je najviši nivo u više od godinu dana.

Ruda gvožđa za april trgovala se po ceni od 101,40 dolara za tonu (za 1,5% više) u 13.32 u Singapuru, dok su fjučersi koji se prodaju po ceni u juanima u Daljenu porasli prvi put u četiri dana. Ugovori za čelik u Šangaju bili su nešto veći.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike