Ministar Đerlek najavio: Ove godine ulažemo 315 miliona dinara u razvoj manje razvijenih regiona!

06.03.2024

20:35

0

On je izjavio da, prema najnovijim podacima i novoj metodologiji, Srbija danas ima manje nerazvijenih opština nego po aktuelnoj metodologiji iz 2014. godine

Ministar Đerlek najavio: Ove godine ulažemo 315 miliona dinara u razvoj manje razvijenih regiona!
Edin Đerlek - Copyright MINISTARSTVO ZA RAVNOMERNI REGIONALNI RAZVOJ/MILOŠ PERIĆ

Ministar za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek najavio je danas da je ove godine iz budžeta Republike Srbije 315 miliona dinara namenjeno za podsticanje ravnomernog regionalnog razvoja u Srbiji.

Novac će pre svega upotrebljen za projekte iz oblasti poslovne infrastrukture, za izgradnju i opremanje industrijskih i poslovnih zona, koje su veoma važne za dovođenje investitora i otvaranje novih radnih mesta, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Đerlek je za RTS rekao da su prioriteti ministarstva i podsticaji u oblasti preduzetništva, investicija, inovacija. Kao jedan od ključnih ciljeva on je, pored ulaganja u poslovnu infrastrukturu, apostrofirao značaj unapređenja kvaliteta života građana u svim delovima Srbije, kako ne bi odlazili iz zemlje.

- Radimo na komunalnoj i putnoj infrastrukturi, kao i na socijalnoj infrastrukturi, a pored toga, ulažemo mnogo u obrazovanje, u digitalizaciju opština i u zaštitu životne sredine - rekao je Đerlek.

On je izjavio da, prema najnovijim podacima i novoj metodologiji, Srbija danas ima manje nerazvijenih opština nego po aktuelnoj metodologiji iz 2014. godine.

- Prema ranijoj metodologiji bilo je 44 opštine u kategoriji nerazvijenih, a kao rezultat velikih ulaganja države danas je taj broj smanjen na 33 - objasnio je Đerlek i kao primer napredovanja opština u višu kategoriju naveo Svilajnac i dodao:

- Svilajnac se po aktuelnoj metodoligiji nalazi u četvrtoj kategoriji kao izuzetno nerazvijena opština, ali to mesto danas ima investicije, dobru infrastrukturu, dve industrijske zone, slobodnu carinsku zonu i veoma afirmisano dualno obrazovanje i samim tim ne moze biti u kategoriji izrazito nerazvijenih opština, već se sada nalazi u trećoj kategoriji po novoj metodologiji, koja je ključan instrument regionalne politike, kako bismo imali ciljana ulaganja u one opštine kojima je to najpotrebnije", objasnio je ministar. Đerlek je kao posebno važne za budući regionalni razvoj i privlačenje investicija naveo i unapređenje infrastrukturnih i kadrovskih kapaciteta lokalnih samouprava. "Ono što mogu da zaključim nakon godinu dana intenzivnog rada Ministarstva jeste da rast i razvoj zavisi od domaćih, a posebno od stranih investicija.

Istakao je da su za privlačenje investicija neophodni pre svega infrastukturni, kao i kadrovski kapaciteti.

- Zbog toga smo upravo u naš program uvrstili, osim infrastrukturnih i razvojnih projekata i sufinansiranje strateških razvojnih dokumenata što jača kapacitete regionalnih razvojnih agencija i lokalnih samouprava - rekao je ministar.

Kad je u pitanju populacioni fond i demografija i Srbiji, prema rečima Đerleka, u našoj zemlji je napravljen iskorak kada je u pitanju stopa fertiliteta.

- Pre samo nekoliko godina imali smo stopu 1,51, a sada je to 1,63, što znači da populacione mere i pronatalitetna politike Vlade daju rezultate - naveo je ministar.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike