Otvorite vrata novim mogućnostima: Kako do odgovarajućeg posla u Beogradu

28.02.2024

16:18

0

Radna mesta koja su ranije bila aktuelna, u današnje vreme možda nisu preterano tražena, nestaju ili se transformišu, dok se istovremeno otvaraju nove mogućnosti u dominantnim sektorima

Otvorite vrata novim mogućnostima: Kako do odgovarajućeg posla u Beogradu
Poslovi u Beogradu - Copyright Pexels

Potrebe savremenog društva i sve dinamičnije promene na tržištu rada u svetu, ali i kod nas, zahtevaju konstantno unapređivanje profesionalnih veština, pa čak i prilagođavanja radne snage u cilju potpune preorijentacije ka novim profesijama.

Prekvalifikacije, naročito starijih radno sposobnih lica, postaju sve popularnije zbog velikih promena u ekonomiji i tehnološkim inovacijama koje utiču na zahteve poslodavaca i potrebe industrije. Ove obuke omogućuju ljudima da se osnaže, steknu nove veštine, znanja i lakše se prilagode novim profesijama ili unaprede svoje postojeće karijere.

Radna mesta koja su ranije bila aktuelna, u današnje vreme možda nisu preterano tražena, nestaju ili se transformišu, dok se istovremeno otvaraju nove mogućnosti u dominantnim sektorima. Takve strukturalne promene u ekonomiji mogu da dovedu do gašenja određenih poslova, pa prekvalifikacija omogućava radnicima da se preusmere ka drugim profesijama, čija je potražnja u porastu. U Beogradu, osim raznovrsnih ponuda obuke, postoje i različiti programi podrške za odrasle koji se odluče na preorijentaciju, uključujući stipendije i subvencije.

Za razliku od starijih koji najčešće biraju stabilnost i sigurnost zaposlenja, čini se da izbor poslova kod mladih ljudi najviše zavisi od njihovih trenutnih interesa, ambicija i mogućnostima za lični i profesionalni razvoj. Oni su češće otvoreniji za promene i novine na tržištu rada i skloniji su izboru poslova u brzorastućim industrijama, kao što su digitalni marketing, tehnologija ili preduzetništvo. Iz tog razloga, određena zanimanja zbog nedostatka kvalifikovanih radnika vremenom postaju deficitirana, pa su zaposleni na tim pozicijama izuzetno traženi. Aktuelna tržišna ponuda poslova u Beogradu može se proveriti na internetu, ali se najčešće traže poslovi različitih profila - zanatlije, profesije medicinske, stomatološke i prosvetne orirode, poslovi u sektoru usluga i druge. Automehaničar, moleri, keramičari, frizeri, pekari, kuvari, vozači i mnoga druga zanimanja postaće poslovi budućnosti, sa veoma dobrim mogućnostima za zaradu.

Iskustva veštih molera pri odabiru kvalitetnih akrilnih boja za zidove i unutrašnju dekoraciju

Ukoliko ste u skorije vreme imali priliku da krečite stambeni ili poslovni prostor, sigurno ste se susreli sa problemom pronalaženja molera, koji bi posao obavio brzo i kvalitetno prema vašim idejama i instrukcijama. Nedostatak ovog zanimanja na tržištu povlači i problem dugog čekanja, ponekad i mesecima, što stvara dodatni stres i odlaganje radova. Kako je potražnja za molerima izuzetno velika, to otvara prostor prekvalifikacija za ovaj vid posla.

Molerski radovi podrazumevaju uklapanje određenih elemenata i primene specijalizovane dekorativne tehnike, kako bi se istakle vrhunske performanse pri krečenju.

Pexels
 

Osim pripreme podloge i procesa krečenja, izuzetno je važno odabrati i odgovarajući kvalitet i vrstu akrilnih boja. Tu nastupa iskustvo i veština pravih majstora, koji će prepoznati potrebe klijenta i preporučiti odgovarajuće akrilne boje za zidove, u skladu sa željama i estetskim zahtevima.

Postoje nekoliko vrsta akrilnih boja za zidove:

× Standardne - širokog spektra boja sa mat i sjajnim finišom

× Boje sa dodatkom sitnih keramičkih elemenata - poboljšavaju termička i zvučna izolaciona svojstva zidova

× Akrilne boje sa antimikrobnim svojstvima - sadrže dodatke koji sprečavaju razvoj bakterija, plesni i gljivica na zidovima

× Ekološke boje - bez štetnih hemikalija i isparenja

× Boje sa dodatkom teksture itd.

Akrilne boje za zidove postaju sve traženije prilikom primena tehnika za unutrašnju dekoraciju, kao što su različiti šabloni, mramoriranje, tapetiranje ili postavljanje štukatura. Moleri koji se specijalizuju za unutrašnju dekoraciju moraju ovladati ovim tehnikama, kako bi kreirali jedinstvene i atraktivne dizajne na zidovima.

Stomatološke ordinacije kao mesta perspektivnih zanimanja

Stomatološke ordinacije predstavljaju ključna mesta za očuvanje oralnog zdravlja i lepog osmeha. U današnje vreme, stomatologija je postala jedna od medicinskih disciplina koja se sve više širi i razvija, pa je izbor sve većeg broja mladih koji žele da se bave ovim zanimanjem. Sa sve većim brojem privatnih stomatoloških praksi, otvaraju se i nove mogućnosti za mlade stomatologe koji žele da se specijalizuju u različitim oblastima (poput stomatološke protetike, snimanja zuba, konzervativne stomatologije, ortodoncije i mnogih drugih grana), kako bi pacijentima bila omogućena adekvatna i efikasna nega.

Upravo rast privatnih stomatoloških ordinacija svedoči o rastućoj potražnji za uslugama zubara. Ova profesija danas predstavlja više od rutinskih stomatoloških procedura, a kombinovanje medicinskog znanja sa tehnološkim inovacijama ovom zanimanju pruža mogućnost za profesionalni razvoj i kontinuirano usavršavanje.

Velike ideje kroz budućnost tehničkih inovacija

Tehnička i inženjerska zanimanja, kao što su mašinski i elektroinženjeri, inženjeri zaštite životne sredine i drugi stručni profili, prepoznati su kao izuzetno popularna, perspektivna i atraktivna zanimanja među mladima. Zbog toga, ona su često deficitarna usled razvoja tehnologije, potrebe za inovacijama i unapređenjem tehnoloških procesa. Velike prednosti ovih zanimanja su finansijska stabilnost, velika globalna potražnja, šansa za napredovanjem, fleksibilnost u radu, kao i mogućnost kreativnog izražavanja.

Navedene profesije su samo neki od primera deficitarnih zanimanja u našoj prestonici. Iako je finansijski segmet veoma važan pri izboru posla, svako od nas ima svoje jedinstvene ciljeve, vrednosti i preferencije kojima bi se trebalo voditi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike