Vučić nakon sastanka: Pregovori s Amerikancima za solarne panele na 2.000 hektara

02.08.2021

11:38 >> 12:15

0

Autor: A.S.

Izvor: Tanjug

Time bismo smanjili broj štetnih gasova - za 1,9 miliona tona ugljen-dioksida

Vučić nakon sastanka: Pregovori s Amerikancima za solarne panele na 2.000 hektara
Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se pregovara sa američkom kompanijom “UGT Renewables LLC”, koja se bavi obnovljivim izvorima energije, da izgradi na 2.000 hektara solarne panele, na desetak lokacija širom Srbije.

Tako bi se, rekao je on, dobio dodatni gigavat struje i smanjila bi se emisija ugljen-dioksida za 1,9 miliona tona godišnje.

Pročitajte još:

Tanjug/Zoran Žestić

Vučić je, nakon razgovora i potpisivanja memoranduma o razumevanja sa kompanijom “UGT Renewables LLC”, rekao da bi taj projekat bio početak nove ere i važan iskorak u budućnost za enegetsku bezbednost Srbije.

– Predstoje ne laki razgovori o uslovima i verujem da ćemo ih brzo završiti i da ćemo napraviti najbolji mogući dogovor – rekao je Vučić, i dodao da bi, nakon potpisivanja ugovora, izgadnja trajala oko dve godine.

Kako je rekao, taj projekat je od presudnog značaja za ekonomski razvoj i uspeh u okviru zelene agende Srbije.

Predsednik je kazao da dodatni gigavat struje čini tri procenata ukupne električne energije Srbije, i to još iz obnovljivih izvora energije.

Pročitajte još:

– Time bismo smanjili broj štetnih gasova – za 1,9 miliona tona ugljen-dioksida. Ukupna emsija ugljen-dioksida u Srbji je 51 miliona tona. Ovo je veliko ulaganje i investicija koja doprinosi ekonomskom rastu Srbije – naglasio je Vučić.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam