Britanci i Japanci zapali u recesiju

15.02.2024

10:27

0

Nakon pada i u poslednjem tromesečju 2023. godine Velika Britanija i Japan su u tehničkoj recesiji

Britanci i Japanci zapali u recesiju
London - Copyright Pixabay

Ekonomija Velike Britanije je prema preliminarnim procenama krajem prošle godine ušla u tehničku recesiju nakon kvartalnog pada od 0,3% u četvrtom tromesečju 2023. godine, objavila je danas britanska Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS) na svom vebsajtu.

Britanska privreda je prethodno kvartalno pala za 0,1% u trećem tromesečju prošle godine, tako da je ekonomija u padu dva kvartala zaredom, prenosi „Skaj njuz“.

Privreda je ušla u recesiju usled širokog pada proizvodnje u četvrtom kvartalu 2023. godine. Proizvodnja u sektoru usluga kvartalno pala za 0,2%, posebno u veleprodaji i maloprodaji, u oba slučaja za po 0,6%.

Izvoz je u pomenutom periodu pao za 2,9%, a uvoz za 0,8%.

Potrošačka moć građana Britanije se smanjila zbog porasta životnih troškova, visoke inflacije i cena energenata.

Portal „Skaj njuza“ pretpostavlja da će ova recesija biti kratkotrajna i blaga, kao i da neće značajno uticati na svakodnevni život potrošača, ali smatra da je ona svakako loša vest za britanskog premijera Rišija Sunaka.

Japan se vrtio u 2018.

U recesiju je zapala i japanska ekonomija, i to prvi put od kraja 2018. godine, pokazuje tamošnja služba za statistiku.

Pad realnog BDP-a u Japanu u periodu oktobar-decembar iznosio je 0,1% na tromesečnom nivou, a u periodu jul-septembar – 0,8%. Na taj način je ova zemlja ušla u recesiju – prvu od trećeg i četvrtog tromesečja 2018. godine. Takođe, periodi recesije u japanskoj ekonomiji zabeleženi su 2001, 2008-2009. i 2012. godine.

Recesija je blaga ali je Japan ipak krajem 2023. izgubio mesto treće ekonomije na svetu naušptrb Nemačke. Japanski nominalni BDP u dolarima iznosio je 4,21 biliona dolara, dok je nemački bio 4,46 biliona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike