Proizvođači dijamanata zabrinuti zbog više cene: G7 neka razmisli o Rusiji

07.02.2024

09:03

0

Nekoliko proizvođača dijamanata u Africi zatražilo je danas od Grupe sedam (G7) da razmotri neželjene posledice novih sankcija Rusiji

Proizvođači dijamanata zabrinuti zbog više cene: G7 neka razmisli o Rusiji
Ilustracija - Copyright Profimedia

Posledice mogućeg uvođenja druge faze zabrane kupovine ruskih dijamanata na svetskom tržištu, kao deo sankcija Moskvi zbog napada na Ukrajinu, su da će cene verovatno biti veća a to brine proizvođače iz Afrike.

Zbog toga je grupa kompanija, među kojima su „De Bers“, „Anglo Amerikan“ i „Okavango dajmond kompani“, uputila apel Grupi sedam (najrazvijenih zemala), saopštiola je bocvanska državna kompanija na marginama rudarskog skupa u Kejptaunu a preneo Rojters.

Agencija podseća da su u decembru zemlje G7 najavile direktnu zabranu ruskih dijamanata od 1. januara, nakon čega su usledila postepena ograničenja na indirektni uvoz dragulja iz te zemlje od oko 1. marta.

Novi sistem za praćenje porekla dragulja biće uveden u septembru, ali postoje nedoumice o tome kako treba proveravati zemlju porekla dijamanta i gde to treba uraditi.

– Afrički proizvođači bili bi primorani da šalju sve svoje dijamante u jednom smeru, umesto da biraju na koju će stranu, pa bi afrički dijamanti postali mnogo skuplji – rekao je direktor kompanije „De Bers“, Al Kuk, na marginama skupa u Kejptaunu.

Kompanija je ranije pozvala G7 da angažuje Bocvanu, Namibiju, Južnu Afriku, Angolu i Indiju u cilju zajedničkog formiranja novog modela praćenja porekla dijamanata.

– Razumemo i podržavamo potrebu za uvođenjem sankcija G7, ali nam je zaista važno da one ostvare željeni efekat bez stvaranja zastrašujućih nuspojava – rekao je Kuk.

Rusija je najveći svetski proizvođač neobrađenih dijamanata po obimu, a nova ograničenja trgovine ruskim draguljima deo su opsežnijih mera bloka osmišljenih da umanje prihode Moskve koji pomažu i finansiraju njen rat u Ukrajini.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike