Zaživela primena nove verzije tranzitnog sistema: Sve više prevoznika koristi NCTS

07.02.2024

17:23

0

Kako navode, aplikacija NCTS faza 5 uspešno radi, o čemu svedoče i statistički podaci o obrađenim deklaracijama

Zaživela primena nove verzije tranzitnog sistema: Sve više prevoznika koristi NCTS
Copyright FOTO TANJUG/ VPJNET/ ALEKSANDRA DRAŽIĆ

Uprava carina saopštila je danas da broj korisnika nove verzije tranzitnog sistema NCTS u porastu.

- Za sedam dana od kada su prvi kamioni prošli granicu koristeći novu verziju tranzitnog sistema (NCTS faza 5), svakim danom sve više prevoznika koji koriste prednosti modernizovanog tranzita - navela je Uprava carina.

Kako navode, aplikacija NCTS faza 5 uspešno radi, o čemu svedoče i statistički podaci o obrađenim deklaracijama, odnosno broju kamiona koji je zahvaljujući novom sistemu granicu već prošao.

- Broj obrađenih tranzitnih deklaracija od 28. januara do 4. februara na najfrekventnijim graničnim prelazima je na Horgošu - 4.893, Batrovcima - 4.372, Kelebiji - 3.204, Preševu - 2.469 Gradini - 1.189 - navedeno je u saopštenju.

Novi sistem koji je usklađen sa carinskim propisima Evropske unije i Konvencijom o zajedničkom tranzitnom postupku uveden je uspešno. Iz Uprave carina navode da s obzirom da uvođenje nove verzije tranzitnog sistema NCTS, faza 5 predstavlja korenitu promenu, i da je potrebno neko vreme da se svi učesnici u carinskim postupcima prilagode novinama koje taj sistem zahteva.

Svi koji imaju nedoumice mogu da se informišu na veb stranici Uprave carina Srbije, dok prevoznici mogu da se obrate za podršku carinskim službenicima na graničnim prelazima, kao i Help Desku Uprave carina.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike