Moravski koridor: Magla, korona… ali radovi ne staju

18.12.2020

10:39 >> 10:51

0

Radovi na Moravskom koridoru nesmetano teku i u otežanim okolnostima zbog pandemije korona virusa, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukt

Moravski koridor: Magla, korona… ali radovi ne staju
Copyright FOTO TANJUG/ NIKOLA ANÐIC/bs

Momirović kaže da očekuje da će u narednih godinu dana biti završeni radovi na prvoj deonici između Pojata i Kruševca. On je na TV Prva rekao da su otvoreni radovi na prvoj deonici Moravskog koridora, koja će spojiti Kruševac i Kraljevo. Naglasio je da Moravski koridor dug 110 kilometara za 500.000 ljudi koji žive u tom delu daje potpuno drugu perspektivu.

– Pre 10 godina niko o ovome nije mogao da sanja, danas ulazimo u tu realizaciju, borimo se da ne kasnimo – rekao je Momirović.

Upitan kada će nakon završetka auto-puta do Požege biti gotov auto-put do granice sa Crnom Gorom i do Sarajeva, Momirović je naveo da su Crna Gora i BiH naši strateški partneri sa kojima imamo jako veliku ekonomsku saradnju.

Podsetio je da je završen deo auto-puta od Surčina do Preljine, da na proleće kreće da se gradi deonica Novi Beograd-Surčin, a da je trenutno u toku gradnja na deonici Preljine- Požega.

– Pre oko 10 dana izdata je i građevinska dozvola, radovi jako ozbiljno idu. Očekujemo do kraja sledeće godine da završimo radove do Požege”, kaže Momirović.

Nakon toga, kako je rekao, brzo treba nastaviti radove na auto-putu do Sarajevo, i poručio da  nam je strateški interesantno da se povežemo sa glavni gadom BiH i da se povežemo sa CG.

Na proleće treba da počne gradnja aerodroma u Trebinju, a Momirović kaže da to neće biti jedina investicija u Republici Srpskoj koju pomaže Srbija.

Gradi se i u Kruševcu i Kragujevcu

Upitan o sistemu za prečišćavanje voda u Kruševcu, ministar je rekao da je to postrojenje u završnoj fazi i da je urađeno 50 kilometara kanalizacije i kolektornih instalacija.

Pročitajte još

– “Sledeće godine u Kruševcu gradimo i aerodrom, mali i moderan, koji će dati dodatnu perspektivu tom gradu – navodi Momirović.

Programom “Srbija 20-25” biti odvojeno više od tri milijarde evra za investicije u komunalnu infarastrukturu, za koju navodi da će značajno poboljšati kvalitet života.

Najavio je da sledeće godine u Kragujevcu kreću ozbiljne investicije u komunalnu infrastrukturu i da će cela Srbija u narednih pet do šest godina reiizgraditi svoju komunalnu infaratrukturu.

Za Kragujevac je naveo da postaje i već sad jeste jedan ozbiljan industrijski centar, i podsetio da se u tom gradu prave tramvaji za nemačko tržište.

Naveo je i da je budžetom za 2021. predviđeno i 330 milijardi dinara, odnosno 3,5 odsto BDP-a za kapitalne investicije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike