Širimo putnu mrežu: Srbija ove godine gradi više od 1.200 kilometara puteva, a evo koji su udarni

06.08.2021

05:33 >> 08:22

0

Autor: V. S. P.

Do kraja 2021. godine u našoj zemlji je planirana izgradnja čak osam auto-puteva

Širimo putnu mrežu: Srbija ove godine gradi više od 1.200 kilometara puteva, a evo koji su udarni
Copyright 24sedam/ATA Images/Profimedia

Srbija je i ovog leta, kao uostalom čitave godine, veliko gradilište, a najviše se grade veliki infrastrukturni projekti. Najznačajniji među njima svakako su putevi, tačnije auto-putevi i brze saobaćajnice, za čiju izgradnju je neposredno zainteresovano najviše građana.

Planiranje i izgradnja ovih saobraćajnica počeli su, ili će biti započeti, tokom ove godine. Prema ranijim najavama, do kraja 2021. gradiće se čak osam auto-puteva, ukupne dužine 1.240 kilometara.

Pročitajte još

U maju su počeli radovi na izgradnji Fruškogorskog koridora, a do kraja godine trebalo bi da počne izgradnja brze saobraćajnice od Požarevca preko Velikog Gradišta do Donjeg Milanovca.

Grade se i auto-putevi na deonicama Čačak – Požega, Kuzmin – Sremska Rača, Ruma – Šabac – Loznica i Niš – Merdare. Putari udarnički rade i na Moravskom koridoru, auto-putu Beograd – Zrenjanin i šumadijskom koridoru “Karađorđe”. U  planu je i gradnja deonice auto-puta od Požege do Boljara ka Crnoj Gori.

Moravski koridor

Završetak Moravskog koridora, dužine 112 kilometara i sa 63 mosta, planiran je za četiri godine, a povezivaće koridore 10 i 11, odnosno Čačak i Pojate.

Trenutno se radi na auto-putu od Pojata do Kruševca, koji bi trebalo da bude završen u 2022. godini.

Preljina – Požega

Ovo je najzahtevnija deonica auto-puta Miloš Veliki, dužine 30 kilometara, a takođe je predviđena i izgradnja 30 mostova, šest nadvožnjaka (dužine 555 metara), četiri nadvožnjaka u sklopu petlji (dužine 1,6 kilometara) i pet mostova van auto-puta (dužine 300 metara).

Tunel u Trbušanima je probušen, preostala je izgradnja još dva tunela, a najavljeno je  da će radovi biti završeni i pre roka.

Projektovana deonica se u Požegi nastavlja na deonicu Požega – Boljare, vezu sa Crnom Gorom dužine 107 kilometara, kao i na deonicu Požega – Kotroman, koja predstavlja vezu sa Sarajevom, čije je projektovanje u toku.

Auto-put Beograd – Sarajevo

Gradnja auto-puta Beograd – Sarajevo zvanično je počela krajem avgusta 2019. godine, otvaranjem gradilišta na deonici Sremska Rača – Kuzmin, dugačkoj 18 kilometara, ukupne vrednosti 250 miliona evra.

Deonica sa mostom preko Save, kako je ranije najavljivano, trebalo bi da bude završena do kraja iduće godine.

Beograd – Zrenjanin – Novi Sad

Novi auto-put od Beograda do Novog Sada, preko Zrenjanina, trebalo bi da bude dugačak 110 kilometara. Trasa od Borče do Zrenjanina iznosiće 58 kilometara, a ukupna vrednost radova procenjena je na 600 miliona evra.

Prema najavama iz Ministarstva infrastrukture, izgradnja bi trebalo da počne pre kraja ove godine, a trenutno se razmatraju dve alternativne trase.

Kod Beograda se obe varijante uključuju u tzv. Severnu tangentu, gde bi novi čvor trebalo da bude budući ulaz na auto-put. Odatle se razvijaju dve rute, jedna ka Jabuci, a druga ka Opovu. Novi auto-put se, praktično, poklapa sa trasom postojeće magistrale.

Radovi na nastavku autoputa Miloš Veliki, Screenshot: Youtube/Putevi Srbije

Šumadijski koridor

Brza saobraćajnica, ukupne dužine 220 kilometara, sa po dve trake u oba smera, koja će povezivati istočnu i centralnu Srbiju, nazvana je auto-put “Vožd Karađorđe”, odnosno Šumadijski koridor. Jedna trasa je Mladenovac – Orašac – Aranđelovac, a druga Lazarevac – Aranđelovac.

Pročitajte još

Put će se spajati sa Koridorom 10 u zoni Markovca, a moguća je veza i u zoni Mladenovca. Kod Lajkovca bi trebalo da se poveže i sa Koridorom 11, odnosno auto-putem “Miloš Veliki”.

Brze saobraćajnice

Prošle godine u decembru započeti su i projekti dve brze saobraćajnice, od Šapca ka Krumi i ka Loznici, ukupne dužine 77 kilometara.

Najavljeno je i još sedam puteva iste kategorije: Bački Breg – Sombor – Kikinda – granica sa Rumunijom (175 km), Slepčević – Pavlovića most (15 km), Kragujevac – Mrčajevci (33 km), petlja Požarevac – Golubac (70 km), Golubac – Donji Milanovac – Brza Palanka i Kladovo-Negotin (ukupno 146 km) i Paraćin – Zaječar – Negotin (140 km).

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike