Prvo lice Fejsbuka napušta čelo Mete nakon 16 godina

18.01.2024

11:59

0

Autor: R.B.

Članica borda direktora „Meta platforms“, Šeril Sandberg odlazi iz kompanije koja vodi „Fejsbuk“, „Instagram“ i „Vatsap“

Prvo lice Fejsbuka napušta čelo Mete nakon 16 godina
Copyright Profimedia

Članica Odbora direktora kompanije „Meta platforms“ i bivša direktorka operacija (COO) Šeril Sandberg je najavila da će se povući iz Odbora ove godine, napuštajući tako svoju poslednju zvaničnu ulogu u kompaniji kojoj je pomogla da preraste iz obećavajućeg internet startapa u giganta digitalnog oglašavanja, piše „Blumberg Adrija“.

– Sa srcem punim zahvalnosti i umom punim sećanja, dala sam do znanja Odboru Mete da se neću kandidovati za reizbor ovog maja. Biću savetnik kompanije i uvek ću biti tu da pomognem „Metinim“ timovima – napisala je Sandberg u objavi na „Metinoj“ društvenoj mreži „Fejsbuk“.

Sandberg se pridružila „Fejsbuku“ 2008. godine kao drugi funkcioner kompanije, odmah iza suosnivača Marka Zakerberga. Rukovodila je oglašavanjem i bila je nadležna za partnerstva, razvoj poslovanja i operacije nove kompanije. Pre toga je radila u kompanijama kao što su „Gugle“ i „Mekinsi“ ali i u Ministarstvu finansija SAD.

Tokom svog boravka u tehnološkom gigantu, koji poseduje „Instagram“ i „Vatsap“, Sandberg je bila ključna osoba u pretvaranju društvene mreže u mašinu za zaradu novca i jednu od najvećih svetskih kompanija. U 2022. godini Meta je imala prihode od skoro 117 milijardi dolara, većinom od ciljanog oglašavanja.

Često je predstavljala lice kompanije u javnosti, posebno među državnim zvaničnicima i regulatorima. Kako su se kritike na račun Fejsbuka i njegovih platformi gomilale poslednjih godina (uključujući skandale zbog kršenja pravila o zaštiti privatnosti i problematičnog moderiranja sadržaja), Sandberg se sve više povlačila iz centra pažnje medija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike