Čadež: Digitalizacija briše jaz između urbanog i ruralnog

23.12.2023

13:02

0

To najbolje pokazuje podatak da 300.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i farmera koriste digitalnu bazu podataka e-agra

Čadež: Digitalizacija briše jaz između urbanog i ruralnog
Marko Čadež - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Pod uticajem savremenih tehnologija poslovni ambijent, kao i struktura privrede u Srbiji i globalno su se radikalno promenili, a digitalizacija briše jaz između urbanog i ruralnog, ocenio je predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

On je u podkastu Telkast istakao da je Srbija u turbulentnim i trusnim vremenima iskoristila jedan od naših većih talenata, a to je da preživimo, tranformišemo se, budemo fleksibilni i ojačamo našu privredu, saopštila je PKS.

- U proteklih 10 godina duplirali smo bruto domaći proizvod (BDP), nezaposlenost je više nego duplo smanjena, sa 23 do 25 odsto pala je na manje od devet procenata. Sve više novca ostaje u kompanijama za reinvestiranje, dosta je stranih investicija, Srbija je iskoristila prednosti tzv. nearshoringa i upravo je dve trećine ulaganja evropskih kompanija u region došlo u našu zemlju - istakao je Čadež.

Promo/24sedam/PKS/Miša Obradović
 

Naveo je da je, za razliku od ranijih vremena kada su radna mesta bila zasnovana na nižim tehnologijama, Srbija sada postavljajući digitalizaciju kao prioritet uspela da preskoči nekoliko koraka i razvija ekonomiju zasnovanu na znanju.

- Naš prvi izvozni proizvod nije više malina nego softver, a ovaj izvoz raste po stopi od 40 odsto godišnje. Broj zaposlenih u IKT sektoru je šest puta veći i ne obuhvata samo programere već i zanimanja kao što su ekonomisti, psiholozi i druga - dodao je Čadež.

Istakao je da je digitalizacija već među nama i postala je neminovnost, kao i da nema kompanije niti čoveka u svetu biznisa koji ne koristi digitalne alate, veštačku inteligenciju i druge prednosti tehnološke revolucije.

Prema njegovim rečima, digitalizacija briše jaz između urbanog i ruralnog, što najbolje pokazuje podatak da 300.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i farmera koriste digitalnu bazu podataka e-agrar koji je, kako je rekao, ujedno i najtraženija reč na internetu ove godine.

- Svaka nova tehnologija koja dolazi ima svoje rizike i prednosti, uvek je to isto pitanje počev od vremena kada se pojavila parna mašina, zatim televizor, faks, kompjuter i internet. Tehnologiju ne možete da zaustavite, ona jednostavno dolazi, a ono što možete da radite je kontrol risk menadžment, da regulišete kako najmanje može da bude štetna -  naglasio je Čadež. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike