U Velikoj Plani počela da radi prva fabrika za proizvodnju solarnih panela

21.12.2023

18:43

0

Direktor i vlasnik firme Dragan Rajović rekao je da će proizvoditi dve vrste panela

U Velikoj Plani počela da radi prva fabrika za proizvodnju solarnih panela
Solarni paneli - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

 U Velikoj Plani počela je da radi prva fabrika za proizvodnju solarnih panela u Srbiji, čiji je kapacitet veći od 100 megavata na godišnjem nivou.


Proizvodnju je započela firma "Domi Eko Solar".

To je prva fabrika za proizvodnju fotonaponskih panela u zemlji, piše Balkan grin enerdži njuz (Balkan Green Energy News).

Direktor i vlasnik firme Dragan Rajović rekao je da će proizvoditi dve vrste panela, od 450 kW koji su namenjeni prozjumerima i građanima i privredi, i od 550 kW koji su predviđeni za solarne elektrane većeg kapaciteta.

Italijanska firma Ekoprogeti (Ecoprogetti) nedavno je isporučila proizvodnu liniju, koja je posle probnog rada započela i serijsku proizvodnju.

"Kapacitet fabrike je 100 MW na godišnjem nivou, a planirano je da se dostigne do polovine sledeće godine, a investicija se procenjuje na tri miliona evra samo u opremi za proizvodnju", rekao je Rajović.  

Projekt menadžer Vladimir Dimitrijević rekao je da je proizvodna linija poluatomatska i ima deset operatera u jednoj smeni, a plan je da ukupno zaposle 45 radnika u tri smene

Proizvodna linija je, prema rečima Dimitrijevića, projektovana tako da kapacitet lako može da se poveća sa 100 MW na 200 ili 300 MW, a plan je da se paneli prodaju na veliko, u Srbiji i EU, ali i da se otvore maloprodajni objekti u zemlji.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike