Airbnb da plati 10 miliona dolara: Varali kupce „na valuti“

20.12.2023

10:27

0

Australijski sud je danas naložio kompaniji za posredovanje u iznajmljivanje smeštaja da plati kaznu zbog obmane kupaca

Airbnb da plati 10 miliona dolara: Varali kupce „na valuti“
Ilustracija - Copyright Pixabay

Kompanija „Airbnb“ mora da plati kaznu od 10 miliona američkih dolara zbog toga što je davala lažne ili obmanjujuće tvrdnje da su cene za njen smeštaj u Australiji na platformi izražene u australijskim dolarima, a ne u istoimenoj američkoj valuti, naloćio je sud u Kanberi.

Klijenti u Australiji, konkretno 63.000 ljudi, su između januara 2018. godine i avgusta 2021. godine, bili prinuđeni da plate cenu smeštaja u američkim dolarima - u valuti koja vredi više od australijskog dolara, prenosi AP.

Prema današnjem kursu sa međunarodne berze valuta Forex, jedan američki dolar se prodaje za 1,68 australijskih dolara.

Airbnb“ se ranije obavezao sudu da će platiti dodatnih 10 miliona američkih dolara kao obeštećenje obmanutim korisnicima u Australiji.

– Na ovaj način želimo da pošaljemo snažan signal velikim digitalnim platformama kao što je „Airbnb“ moraju da poštuju australijski zakon o potrošačima i da ne obmanjuju klijente – izjavila je predsednica Australijske komisije za zaštitu konkurencije i potrošača Đina Kas-Gotlib.

Regionalna menadžerka kompanije za Australiju i Novi Zeland, Suzan Vildon, se izvinila svim australijskim klijentima koji su morali da plate višu cenu za smeštaj.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike