Na ivici recesije: Britanci zabrinuti za blisku budućnost

18.12.2023

10:22

0

Autor: R.B.

Bauk recesije ponovo kruži nad britanskom ekonomijom

Na ivici recesije: Britanci zabrinuti za blisku budućnost
Ilustracija - Copyright Profimedia

Britanski privrednici i ekonomski analitičari su ponovo zabrinuti da bi ekonomija mogla da sklizne u recesiju. Ove nedelje stižu novi podaci o BPD-u, koji bi mogli da ukažu da je bila lažna nada da će zemlja uspeti da izbegne kontrakciju.

Nada je postojala iako su prethodne procene BDP-a u prethodnom kvartalu za tri meseca do septembra pokazale da rasta nije bilo. A od tada je maloprodaja bila slabija nego što se mislilo, što će svakako uticati na podatke koji dolaze u petak.

– Verovatno će biti potvrđeno da je BDP stagnirao u trećem tromesečju, ali postoji izvestan rizik da će ipak biti revidiran naniže. Prva procena je pokazala da je BDP pao, samo nedovoljno da bi se zaokružilo, i od tada su podaci o maloprodaji revidirani naniže – rekao je ekonomista Den Henson, analitičar u „Blumberg ekonomiksu“.

Dok su nedavni podaci za evrozonu postali pesimističniji, gde ECB očekuje kratkotrajni skok inflacije koja je dosad padala što raspiruje diskusije o smanjenju kamatnih stopa, slika posledica ekonomske krize u Velikoj Britaniji i dalje nije jasna.

Optimizam u anketama o poslovanju i potrošačima je u suprotnosti sa mračnom slikom koju oslikavaju rastuće nesolventnosti, odugovlačenje maloprodaje uoči Božića i upozorenje o usporavanju potražnje.

– Rast će verovatno ostati marginalan tokom sledeće godine, što znači da neće biti potrebno mnogo pogoršanja raspoloženja ili ekonomskih uslova da bi se Velika Britanija odvela u recesiju – rekao je Tomas Pju, ekonomista u RSM UK.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike