Industrijska proizvodnja živnula u oktobru

30.11.2023

15:20

0

Industrijska proizvodnja u Srbiji je u oktobru 2023. godine veća je za 3% u odnosu na isti mesec prošle godine

Industrijska proizvodnja živnula u oktobru
Ilustracija - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Srpska industrija u oktobru je proizvela više za 8% nego što je bio prosek 2022. godine, a 3% u odnosu na isti mesec lani, objavio je danas Republički zavod za statistiku.  

Industrijska proizvodnja u periodu januar- oktobar je u poređenju sa istim periodom prošle godine veća za 2,4%.

Posmatrano po sektorima, u oktobru 2023. godine, u odnosu na isti mesec 2022. godine u sektoru Prerađivačke industrije zabeležen je rast od 3,3%, u sektoru Snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom rast od 1,8% i u sektoru Rudarstvo rast od 1,7%.

Podaci o industrijskoj proizvodnji, po namenskim grupama, u oktobru 2023. godine u odnosu na oktobar prethodne godine, pokazuju da je došlo do rasta u proizvodnji - netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,8%, kapitalnih proizvoda za 4,9% i intermedijarnih proizvoda (osim energije), za 2,7%.

Pad za isti period zabeležen je u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2% i energije za 3%.

Više rasta nego pada

Obim industrijske proizvodnje u oktobru 2023. godine, u odnosu na oktobar 2022. godine beleži rast kod 17 oblasti (učešće u strukturi industrijske proizvodnje – 60%) i pad kod 12 oblasti (učešće u strukturi industrijske proizvodnje – 40%).

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u oktobru 2023. godine, u odnosu na oktobar prošle godine imale su Proizvodnja osnovnih metala, Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata, Proizvodnja prehrambenih proizvoda, Proizvodnja računara, elektronskih i optičkih proizvoda i Eksploatacija ruda metala.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za oktobar 2023. godine u odnosu na septembar 2023. godine pokazuje da je za industriju ukupno ostvaren rast industrijske proizvodnje od 0,3% i da je za Prerađivačku industriju ostvaren rast 0,1%.

Desezonirani indeks industrijske proizvodnje za oktobar 2023. godine, u odnosu na prosek prošle godine, pokazuje da je za industriju ukupno ostvaren rast od 2,6%, a za Prerađivačku industriju rast od 1,8%.

Proizvodnja malih preduzeća, koja imaju manje od 50 zaposlenih i koja nisu obuhvaćena redovnim statističkim istraživanjem prati se na uzorku izabranih jedinica iz sektora prerađivačke industrije.

 Kada se uključi ocena industrijske proizvodnje malih preduzeća iz uzorka, industrijska proizvodnja u oktobru 2023. godine, u odnosu na prosek 2022. godine, kod ukupne industrijske proizvodnje veća je za 7,9 odsto, a kod Prerađivačke industrije veća je za 8,2%.

Podaci o industrijskoj proizvodnji u 2023. godini biće objavljivani poslednjeg radnog dana u mesecu i odnosiće se na prethodni mesec.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike