Poštari sad stvarno prekidaju štrajk?

22.11.2023

13:10

0

Autor: G.M.Š.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ obavestili su javnost odluci sa zbora radnika „Pošte Srbije“ u Novom Sadu

Poštari sad stvarno prekidaju štrajk?
Ilustracija - Copyright Profimedia

„Završeni“ štrajk radnika „Pošte Srbije“, kako je to bilo najavljeno pri sklapanju sporazuma sa sindikatima koji nisu organizovali štrajk, sada bi zaista mogao i da se okonča.

Da je prekid rada okončan, nakon gotovo mesec dana, najavio je Sindikat „Sloga“ čiji su članovi bili među samoorganizovanim štrajkačima.

„Na zboru radnika, održanom danas u Pošti 21101 u Novom Sadu, oko 50 radnika koji su i dalje u obustavi rada je, nakon temeljnog razmatranja trenutne situacije, donelo odluku da prekinu obustavu i nastave sa radom od četvrtka, 23. novembra. Ova odluka prati uslov stroge provere ispunjenja tačaka sporazuma potpisanog između Vlade Srbije i reprezentativnih sindikata, koji nisu bili organizatori obustave“, prenosi „Sloga“ stav štrajkača.

Radnici su, stoji u saopštenju na sajtu „Sloge“, naglasili da će, ukoliko se obaveze iz sporazuma ne ispune do 1. decembra ili ukoliko dođe do bilo kakve odmazde prema onima koji su do sada učestvovali u obustavi rada, ponovo prekinuti rad i ovoga puta izići na ulice.

Obustava rada nezadovoljnih radnika JP „Pošta Srbije“ je započeta 24. oktobra u Novom Sadu, da bi se potom proširila po Srbiji. Zahtevi radnika bili su za povećanje broja zaposlenih, posebno u sektoru Tehnologije, zatim povećanje plata za najmanje 30%, prekida diskriminacije prema zaposlenima. Za ove zahteve tražena je zvanične garancija od Vlade Srbije.

Sa štrajkačima je u Novom Sadu razgovarao resorni ministar komunikacija Mihailo Jovanović, dok je premijerka Ana Brnabić razgovarala u Beogradu sa predstavnicima sindikata iz „Pošte“ koji nisu učestvovali u štrajku.

Štrajk je, po preduzhitrenim navodima medija, bio "završen" 15. novembra, kada je Vlada Srbije  potpisala sporazum sa dva reprezentativna i dva formalno nereprezentativna sindikata,

Tada je dogovorena isplata jednokratne pomoći svim radnicima (izuzev rukovodstva), do 25. novembra, i obećano povećanje plata od 10% sa važenjem od 1. novembra ove godine, s dodatnim povećanjem od 10% 1. januara 2024. Takođe je dogovoreno povećanje plata za zaposlene u administraciji, izuzev rukovodstva, za 10%, počev od 1. januara 2024.

Radnici JP „Pošta Srbije“ izrazili su očekivanje odgovorne realizacije sporazuma i upozorili na ozbiljne posledice ukoliko se rokovi i obaveze ne ispune kako je dogovoren, prenosi „Sloga“.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike