Kako da platite račun koji „nije stigao“? Vrlo jednostavno

21.11.2023

12:36

1

Autor: G.M.Š.

Računi za struju ili komunalije koji nisu stigli u sandučiće zbog štrajka Pošte Srbije brinu građane koji žele da ostvare popuste. Šta im predlažu iz EPS-a?

Kako da platite račun koji „nije stigao“? Vrlo jednostavno
Copyright Profimedia

Rok za plaćanje računa za električnu energiju sa popustom je 28. u mesecu, i taj dan se u novembru približio a mnogo građani još nisu dobili svoj račun zbog štrajka poštara. Potrošači koji žele da ostvare popust su zabrinuti da neće dobiti račun „na vreme“ a gužve na šalterima elektrodistribucija, gde se može platiti zaduženje direktno, su velike.

Zapravo, račun su potrošači već „dobili“, pošto može da se plati preko portala EPS-a na starnici "Uvid u račun", ali još nemaju papirni račun. Stoga je rešenje veoma jednostavno za veliki broj potrošača, jednostavno se registruju na portalu preko računara ili mobilnog telefona i plate račun elektronski platnom karticom ili m-bankingom. Slično je i sa npr. "Infostanom" u Beogradu i njihovim e-sandučetom.

Za one koji ne koriste računar, mobilni telefon i nemaju platnu karticu (što bi bilo čudno pošto se dina kartica daje uz svaki otvoreni račun) i jednostavno „vole papir“ iz EPS-a poručuju da se „nadaju da će dobiti račun na vreme“.

Nema razloga za zabrinutost, uvereni smo da će računi stići na vreme, poručio je potrošačima izvršni direktor snabdevanja u EPS-u, Radovan Stanić, putem RTS-a.

Screenshot: EPS
Prijava i plaćanje u nekoliko klikova: EPS-ov "Uvid u račun"

 

- Danas je 21. novembar, rok za plaćanje je 28. Mi očekujemo da će najveći broj naših građana biti u prilici da svoje račune plati na vreme i ostvari popust od 5% koji je omogućen za redovno plaćanje - dodaje Stanić.

Direktor kaže da je EPS sve račune predao „Pošti“ na podelu i da očekuju da će stići u roku za plaćanje ali i predlažemo potrošačima da posete portal Eps.rs i tamo reše to pitanje.

- Naš portal pruža niz mogućnosti. Možete videti svoju potrošnju unazad tri godine, sve uplate unazad tri godine. Stvara vam mogućnost da račun preuzmete i ima čak mogućnosti da ga platite, tako da nema potrebe da čekate u redovima na šalterima -  objašnjava Stanić.

Ističe da se pri tome plaća tridesetak dinara, što nije trošak koji naplaćuje EPS, već trošak bankarske institucije preko koje se vrši plaćanje.

- Znate i sami da je ta provizija daleko manja od plaćanja na šalterima pošta i nekih banaka - dodaje Stanić.

Oni koji žele da izbegnu „taksu“ ovog posrednika mogu da jednostavno skeniraju QR kod svog računa, koji je na portalu i izgledom identičan onome na papiru, i preko m-bankinga (IPS sistema) telefonom plate račun.

Komunalci pomerili rokove, EPS se razmišlja

Da li će ipak biti pomeren rok za popust, kao što su već uradila neka druga komunalna preduzeća, ou EPS-u još nisu raščistili sami sa sobom jer „prate situaciju“.

Popusti veoma popularni

Stanić ističe da najveći broj građana redovno izmiruje svoje obaveze i da čak 62% domaćinstava (2,1 milion) plaća račune u roku i dobije popust od 5%.

Pored redovnog popusta, u grejnoj sezoni od oktobra do marta građani ostvaruju popust i na osnovu štednje, i to od 20% do 40%.

- Preko 56% građana je uspelo da ostvari popust na racionalnu potrošnju time što su svoju potrošnju smanjili u odnosu na jedan od dva oktobra, oktobra prošle i oktobra pretprošle godine, za više od 5%. Time je ukupna potrošnja za oktobar ove godine za oko 7,5% manja u odnosu na isti period prošle godine, a čak 19% manja u odnosu na oktobar 2021. godine - naglašava Stanić.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike