24SEDAM RUMA: Od Rume do Šapca za tren oka! Pogledajte koliko je vozila prošlo ovim putem za samo mesec dana

17.11.2023

09:58

0

Sa obe strane Save donedavno je 600.000 stanovnika spajao samo magistralni put, na kome su bile stalne gužve

24SEDAM RUMA: Od Rume do Šapca za tren oka! Pogledajte koliko je vozila prošlo ovim putem za samo mesec dana
Copyright Instagram printscreen/ buducnostsrbije

Za samo mesec dana otkako je otvoren auto-put Ruma-Šabac, ovom deonicom je prošlo čak 352.476. vozila, i upravo to je dokaz da je ovaj potez bio najznačajnija infrastrukturna investicija koja je spojila Srem i Mačvu, a ujedno i najkraća saobraćajna veza između Novog Sada i Beograda sa ovim delom zapadne Srbije, ali i Republikom Srpskom.

Sa obe strane Save donedavno je 600.000 stanovnika spajao samo magistralni put, na kome su bile stalne gužve, a puštanjem u saobraćaj ove važne deonice sada se novom trasom od Rume do Šapca sada stiže za svega 15 minuta.

Magistrala koja je korišćena bila je kao jedna ogromna ulica, pa je brzina bila minimalna.

Instagram printscreen/ buducnostsrbije
 

- Rekordna infrastrukturna ulaganja dala su novu geostratešku dimenziju opštini Ruma, koja je sada čvrsto pozicionirana na čvorištu najvažnijih puteva u našoj zemlji, a to raskršće puteva je novi podsticaj za ubrzani razvoj. Kao opština smo još atraktivniji za sve investitore, koji i dalje iskazuju veliko interesovanje za ulaganje u naše opremljene radne zone. Beležimo privredni rast, ali osim toga, auto-put Ruma-Šabac je i dodatni podsticaj za veći broj posetilaca u našem gradu i opštini, jer doprinosi i razvoju turizma - kaže Aleksandra Ćirić, predsednica opštine Ruma.

Ona navodi da se do Šapca sada stiže duplo brže, za manje od 15 minuta. Stari lokalni put je bio preopterećen, velika frekvencija vozila, mnogo teretnog saobraćaja, neretko su se dešavale i saobraćajne nesreće, pa je sa novim auto-putem i sama bezbednost svih učesnika u saobraćaju na daleko većem nivou.

- Кada sledeće godine bude završena i brza saobraćajnica do Loznice, od Podrinja, preko Rume, do prestonice Srbije će se stizati za nekih sat i 15 minuta. To je veoma značajno za sve, Srem, Mačvu, Podrinje, za celu zemlju - kaže ona.

Instagram printscreen/ buducnostsrbije
 

Žitelji okolnih sela kroz koja je dnevno prolazilo i do 20.000 vozila, sada su konačno odahnuli.

Umesto kroz naselja kamioni idu kroz atare Jarka, Hrtkovaca, Platičeva i Klenka, a izlaz i uključenje na auto-put je uz bočnu rampu na petlji kod Hrtkovaca.

Aleksandar Pajić, gradonačelnik Šapca kaže da će 14. oktobra 2023. godine ostati upamćen kao istorijski za sve Šapčane:

- Tada su otvoreni kapitalni projekti auto-put Ruma-Šabac i novi most preko Save. Na ovo se čekalo nekoliko decenija. Šapčani su dosanjali svoj višedecenijski san. Sada ćemo za samo 40 minuta stizati do Beograda, a naš grad je postao centar zapadne Srbije.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Ruma koja je dodelila sredstva.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike