Prvi put u istoriji: Kina beleži odliv direktnih stranih investicija

06.11.2023

23:45

0

Neke slabosti u prilivu stranih direktnih investicija u Kinu mogu biti posledica iznošenja prihoda multinacionalnih kompanija - citira Rojters analitičare Goldman Saksa

Prvi put u istoriji: Kina beleži odliv direktnih stranih investicija
Ilustracija - Copyright Profimedia

Direktne investicije u platnom bilansu Kine pale su za 11,8 milijardi dolara u trećem kvartalu ove godine, saopštila je Državna uprava za računovodstvo.

Ovo je prvo smanjenje pokazatelja od 1998. godine, kada je počela da se vodi ova statistika.

Ovaj pokazatelj beleži tokove novca, povezane sa stranim kompanijama koje posluju u Kini. Po mišljenju analitičara Blumberga, prvo smanjenje ovog pokazatelja u istoriji ukazuje na nevoljnost stranih preduzeća da reinvestiraju svoja sredstva u Kinu zbog rastućih nesuglasica između Kine i Zapada i atraktivnijih uslova za skladištenje kapitala u zapadnim zemljama.

- Neke slabosti u prilivu stranih direktnih investicija u Kinu mogu biti posledica iznošenja prihoda multinacionalnih kompanija. Zato što su kamatne stope u Kini "niže na duži rok", dok su kamate van Kine dugoročno više, pritisak na odliv kapitala će se verovatno nastaviti - citira Rojters analitičare Goldman Saksa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike