Kompanije „pritiskaju“ države da fiksiraju rokove energetske tranzicije

23.10.2023

13:56

0

Ukidanje upotrebe fosilnih goriva mora da se ubrza i da se postave tvrđi rokovi, zatražile su velike svetske kompanije od vodećih država sveta

Kompanije „pritiskaju“ države da fiksiraju rokove energetske tranzicije
Ilustracija - Copyright Profimedia

Moćne svetske kompanije koje zajedno godišnje prihoduju skoro bilion dolara, pozvale su uoči klimatskog samita COP28 u Dubaiju na postavljanje ciljeva i rokova za ukidanje fosilnih goriva.

Apel je potpisala 131 globalna kompanija, a među njima su Astra Zeneka, Ikea, Bajer, Hajneken, SAP ili Unilever, prenosi portal Oilprice.com.

Pomenute firme su pozvale "sve strane koje prisustvuju klimatskom samitu COP28 u Dubaiju da traže rezultate koji će postaviti temelje za tranformaciju globalnog energetskog sistema".

Cilj ove transformacije treba da bude "postepeno potpuno ukidanje fosilnih goriva i smanjenje emisija ugljenika za 50 odsto u ovoj deceniji".

Kompanije takođe pozivaju svetske lidere da ubrzaju energetsku tranziciju  tako što će se obavezati da će do 2035. godine energetski sistemi naprednih ekonomija biti 100 odsto bez ugljenika. a najkasnije do 2040. godine i energetski sistemi u drugim zemljama.

- Da bismo dekarbonizirali globalni energetski sistem, moramo da povećamo udeo čiste energije istom brzinom kojom postepeno ukidamo upotrebu i proizvodnju fosilnih goriva - ističe se u saopštenju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike