Otvoreno prvo industrijsko biološko postrojenje za preradu otpadnih voda u Beogradu (FOTO)

29.09.2023

14:18

0

Ovo postrojenje će vodu iz Dunava korišćenu za industrijske potrebe prečišćavati i vraćati u reku u čistijem stanju od onog u kojem je iz reke uzeta, istakla je premijerka Ana Brnabić

Otvoreno prvo industrijsko biološko postrojenje za preradu otpadnih voda u Beogradu (FOTO)
Novo postrojenje Smurfit-a - Copyright FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

U prisustvu predsednice Vlade Srbije Ana Brnabić danas je u kompleksu kompanije "Smurfit Kappa" u Beogradu otvoreno prvo industrijsko biološko postrojenje za preradu otpadnih voda, vrednosti pet miliona evra, koje će vodu iz Dunava korišćenu za industrijske potrebe prečišćavati i vraćati u reku u čistijem stanju od onog u kojem je iz reke uzeta.

Premijerka je postrojenje otvorila u prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesić, direktora Smurfit Kappa grupe za Evropu Saverija Majera, kao i generalnog direktora Smurfit Kappa doo Milana Markovića.

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ
 

- Danas je važan dan za zaštitu životne sredine kako u Beogradu tako i u celoj Srbiji. Dan koji predstavlja prekretnicu za borbu za čistiju sredinu i održiviji razvoj naše zemlje - rekla je Brnabić prilikom otvaranja postrojenja.

Dodala je da je Smurfit Kapa izgradila prvo biološko postrojenja za tretman otpadnih voda i da predstavljaju primer za sve privrednike u Srbiji.

- Samo projektovanje ovakvih postrojenja traži vreme, tako da svi privrednici moraju da počnu sa ovakvim projektima što pre - istakla je premijerka.

Naglasila je da je jedan od osnovnih prioriteta u Srbiji i tretman otpadnih voda uz zaštitu i unapređenje kaliteta vazduha, a treći koji se tiče skladištenja čvrstog otpada.

- Samo u prečišćavanje otpadnih voda Srbija će u narednom periodu uložiti nešto više od 4,5 milijardi - navela je Brnabić.

Majer je rekao da otvaranje ovog modernog postrojenja predstavlja posvećenost održivom korišćenju voda.

- Mi smo ponosni što smo prva kompanija koja donosi ovakav inovativni sistem prečišćavanja vode u Srbiju, kao deo našeg kontinuiranog investiranja u održivu proizvodnju i proizvode. Smurfit Kappa će nastaviti da vodi našu industriju ka još inovativnijim i održivim metodama tretiranja voda - rekao je Majer.

Marković je zahvalio radnicima kompanije na izgradnji postrojenja za koje je rekao da će biti ponos kompanije, ali i Beograda.

- Kako bi bolje upravljali procesom prečišćavanja otpadnih voda i imali parametre koji su i bolji od onog što propisuje evropska zakonska regulativa, odlučili smo da pokrenemo najsavremeniju tehnologiju za prečišćavanje otpadnih voda - rekao je Marković.

Najstarija fabrika u Srbiji

Smurfit Kappa u Srbiji zapošljava 650 ljudi u dve fabrike - Smurfit Kappa doo i Smurfit Kappa Avala Ada.

Smurfit Kappa doo Beograd je najstarija fabrika papira u Srbiji. Osnovana je 1921. godine, a proizvodni program čine ambalažni papiri na bazi 100 odsto reciklirane stare hartije. Trenutni kapacitet fabrike je 120.000 tona godišnje.

Smurfit Kappa Avala Ada, osnovana je 1946. godine i tržišni je lider u proizvodnji transportne i komercijalne ambalaže u Srbiji i jedna od vodećih kompanija u regionu, kao i jedina fabrika u Jugoistočnoj Evropi u papirnom biznisu sa dve proizvodnje ispod jednog krova.

Kompanija Smurfit Kappa spada u grupu FTSE 100 kompanija i jedan je od svetskih lidera u proizvodnji ambalaže od papira, sa oko 47.000 zaposlenih u više od 350 proizvodnih lokacija u 36 država sa prihodom od 12,8 milijardi evra u 2022. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike