U tretman otpadnih voda u Srbiji biće uloženo 20 milijardi evra

23.06.2021

11:53

0

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović je rekao da Srbija danas tretira samo devet odsto otpadnih voda

U tretman otpadnih voda u Srbiji biće uloženo 20 milijardi evra
Copyright Pixabay

Srbiji na putu evropskih integracija predstoji ogroman investicioni ciklus u sektoru zaštite životne sredine, a očekuje se da će investicije u tretman otpadnih voda u narednih 20 godina dostići 20 milijardi evra, rečeno je danas na Poslovnom forumu u organizaciji Privredne komore Srbije i Ambasade Izraela.

Na forumu “Prečišćavanje voda i efikasno upravljanje otpadnim vodama”, kome je prisustvovao i ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović je rekao da Srbija danas tretira samo devet odsto otpadnih voda, od toga samo tri odsto se tretrira na ekološki prihvatljiv način.

Transformacija iz više uglova

Vesović je naveo da je Srbija prihvatila “zeleni dogovor” kao jedan od najvažnijih evropskih strateških dogovora.

– Pred nama je velika transformacija iz više uglova, ne samo u energetici i dekarbonizaciji, naš zadatak je da se ozbiljno bavimo životnom sredinom, a možda najveći problem koji trentuno imamo i sa kojim se suočavamo, a gde imamo i svoje stručnjake i ekspertizu, jeste upravo upravljanje i tretman otpadnih i pijaćih voda – kaže Vesović.

On je na forumu gde su se čula izraelska iskustva u toj oblasti rekao da mnoge kompanije u Srbiji očekuje ogroman posao i ulaganje velikih sredstva u oblast prečišćavanja voda, u čemu mogu naći partnere iz EU i Izraelu čija iskustva mogu mnogo da olakšaju i omoguće bolji nacicn i pristup finansiranju ovakvih projekata.

Naveo je da tretman otpadnih voda samo u gradskim i opštinskim kolektorima za prečišćavanje otpadnih voda danas nije više dovoljan, nego da je potrebno da kompanije prethodno tretiraju industrijske otpadne vode, a zatim je neophodan još jedan tretman u opštinskim i gradskim kolektorima.

– Automatizacija tog procesa je na visokom nivou i zahteva nova znanja i nove tehnologije, ali potrebno je i da se proširi znanje samih kompanija šta je to što je opasno u njihovim otpadnim vodama, na koji način to može da se tretira i najbrže, najefikasnije i najjeftinije da se rešava – kaže Vesović.

Najveći izazov je voda

Smatra da će usporavajući faktor u tom poslu biti nedostatak potrebne infrastrukture, i da je tu potrebna saradnja i sa državnim organima i sa lokalnom samoupravom.

– Očekujemo veliki priliv i podršku sredstava iz međunarodnih finansijskih institucija, iz EU kroz pretpristupne fondove i svega onog što je oprepedeljeno za “zelenu agendu” za Zapadni Balkan – rekao je Vesović.

Pročitajte još

Ambasador Izraela govorio je o iskustvima te države u prečišćavanju voda, i naglasio da globalne klimatske promene podstiču da se bavimo rastućim izazovima zaštite životne sredine, a da je najveći izazov voda. Kaže da gotovo milijardu ljudi nema pristup čistoj vodi, a da je prognoza da će ovaj broj naglo rasti u narednim decenijama.

– Izrael se od svog osnivanja sve više oslanjao na morsku vodu i sagradio je prvo postrojenje za desalinizaciju u Eilatu 1970. Danas 70 odsto izraelske pijaće vode teče iz velikih obalnih postrojenja za desalinizaciju – istakao je ambasador Izraela Jahel Vilan.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike