Ministar privrede najavljuje: Bićemo servis preduzetnicima

22.09.2023

11:47

0

Ministarstvo privrede biće servis preduzetnicima i to pokazuju i konkursi koji su u toku, kaže novi ministar privrede Slobodan Cvetković

Ministar privrede najavljuje: Bićemo servis preduzetnicima
Slobodan Cvetković - Copyright Printscreen/Youtube/Agro Jug

U Ministarstvu privrede trenutno se radi na realizaciji projekata među kojima je i set konkursa vrednih 3,4 milijarde dinara raspisanih u saradnji sa Evropskom unijom, kažu iz Ministarstva.

- To je novac koji je namenjen malim i srednjim preduzećima, mikropreduzećima, ženskom preduzetništvu, a Ministartvo će biti servis preduzetnicima kojima su ovi konkursi namenjeni i pomoći će im ukoliko im bude falila određena dokumentacija i slično - izavio je ministar privrede Slobodan Cvetković.

- To će mi biti fokus, da taj deo sredstava plasiramo što pre, jer se sredstva koja se daju za razvoj privrede vraćaju u budžet kroz povećanje PDV, novu zaposlenost - rekao je on, i dodao da se u radu neće osvrtati na to što će mu mandat biti ograničen već će raditi tako kao da će imati pun mandat i sagledati sve mogućnosti razvoja privrede zemlje.

Cvetković je ocenio da je u prethodnom periodu stvorena povoljna investiciona klima u Srbiji zbog čega je privučeno najviše stranih investicija u regionu, odnosno 60 odsto novca uloženog u šire područje Balkana.

Povoljna investiciona klima se, prema njegovim rečima, ogleda u stabilnom poslovnom ambijentu, obezbeđenim energentima, kvalitetnoj radnoj snazi.

- Naš obrazovni sistem proizvodi ozbiljno kvalitetne ljude i možemo da uzimamo primat u inovacionim delovima, kao što je IT, jer su Beograd i Novi Sad centri razvoja tih tehnologija. Tu imamo ozbiljne potencijale i mislim da ćemo u narednom periodu to još više staviti u fokus - naveo je on.

Novca za industrijske zone možda i duplo

Odgovarajući na pitanje da li je prethodnih dana imao razgovore na temu proširivanja industrijskih zona i da li je bilo najava novih investicija, Cvetković je rekao da je Ministarstvo privrede tu da u saradnji sa lokalnim samoupravama da podršku industrijskim zonama ukoliko im zafali novac za projekte kao što su trafostanice, putevi i slično, a sve kako bi strane investicije stizale u što više lokalnih samouprava.

- Zatvara se konkurs, ali ako bude preteklih sredstava, a mislim da je to moguće, u razgovoru smo sa Ministarstvom finansija da dobijemo dupliranu poziciju u odnosu na ovu godinu kada je bila 1,1 milijarda, a sada je upit prema Ministarstvu finansija da idemo na dve milijarde. Pomažući lokalnim samoupravama zajednički dovodimo strane investitore u pripremljene industrijske zone - rekao je on.

Govoreći o granama privrede koje bi mogle biti nosilac razvoja u narednom periodu, naveo je da nema nevažnih segmenata, ali je istakao da bi prehrambena proizvodnja koja bi bila vezana za ozbiljne poljoprivredne resurse koje Srbija ima, mogla biti bitnija, jer se, kako je rekao, izvozi dosta roba nultog stepena obrade iz ovog sektora.

Naglasio je da je bitan i napredak u korišćenju rudnog bogatstva koji podrazumeva izvoz poluproizvoda i gotovih proizvoda, a ne sirovog rudnog blaga.

- Bitno je da nastavimo sa kvalitetnim obrazovanjem, jer nove tehnologije koje dolaze zahtevaju obrazovane ljude - istakao je Cvetković.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike