Viši sud je "mala maca" za ovog carinika: Živeo u luksuzu, kupio "roleks", kvadrat stana platio 9.000 evra! Moraće u Specijalni sud

08.02.2023

07:30

0

Autor: Lj.K.

Carinski agent Aleksandar Jandrić tereti se za proneveru 6,4 miliona evra

Viši sud je "mala maca" za ovog carinika: Živeo u luksuzu, kupio "roleks", kvadrat stana platio 9.000 evra! Moraće u Specijalni sud
Aleksandar živeo u luksuzu - Copyright Printscreen/Belgrade Waterfront/Facebook/Aleksandar J. 24sedam/Goran Sivački

Količina novca koju je, prema optužnici, proneverio carinski agent Aleksandar Jandrić premašuje iznos za koji je nadležan Viši sud u Beogradu, zbog čega će mu se, najverovatnije suditi u Specijalnom sudu.

Viši sud u Beogradu oglasio se nenadležnim jer mu se optužnicom stavlja na teret da je pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 750 miliona dinara, odnosno oko 6,4 miliona evra.

Po Zakonu o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije propisano je da je za krivično delo, ukoliko je iznos imovinske koristi preko 200.000.000,00 dinara je nadležno Posebno odeljenje za organizovani kriminal.

Aleksandar Jandrić se sumnjiči da je zloupotrebom ovlašćenja, koja je imao kao carinski agent za kompaniju "C&A MODA RS" doo Beograd, za sebe pribavio milione koje je potom ulagao u nekretnine kao i luksuzan život.

Tužilaštvo je zatražilo da mu se privremeno oduzme jedan stan u Beogradu na vodi, kao i dva stana na Novom Beogradu i jedna garaža. Stan u Kuli Beograd je u izgradnji i površine je 87 kvadrata, nalazi se na 22. spratu i, prema oglašenoj ponudi, košta 780.000 evra, odnosno devet hiljada evra po kvadratu. Cena kvadrata druga dva stana, u Ulici antifašističke borbe kreće se i do 3.500 evra.

Aleksandar se tereti da je u svojstvu carinskog agenta sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, zaposlen u privrednom društvu “Quehenberger Logisticc SRB” doo Šimanovci izvršio krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica u produženom trajanju u periodu od januara 2019. do septembra 2021. godine i krivično delo pranje novca tokom 2019. i 2020. godine.

Plaćao je, kako se sumnja, i putovanja na egzotične destinacije, luksuzan život u inostranstvu, trošio velike količine novca na  markiranu garderobu, što je sve istražiteljima ukazalo da je imao daleko veće rashode od legalnih prihoda.

Jandrić nije skrivao u kakvom luksuzu živi, pa je na društvenim mrežama često objavljivao fotografije koje svedoče da je proputovao pola sveta. Pariz, Dubai, Turska, Azija... Takođe, na fotografijama je isticao da je vlasnik skupocenog "roleksa".

Jandrić se sumnjiči da je iskorišćavanjem svojih ovlašćenja carinskog agenta za kompaniju “C&A MODA RS” sačinjavao i overavao carinsko-finansijske dokumentacije sa neistinitom sadržinom, za robu koja je iz Kine dopremana brodom, konternejski u Luku Rijeka u Hrvatskoj, a potom posredstvom hrvatskih autoprevoznika transportovao u Srbiju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike