Usvojen Zakon o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu države

06.09.2023

16:46

0

Zakonom se uređuje način sprovođenja politike državnog vlasništva, upravljanje u privrednim društvima koja su u vlasništvu Srbije i druga slična pitanja

Usvojen Zakon o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu države
Ilustracija - Copyright Pixabay

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Srbije, koji bi trebalo da poveća konkurentnost privrede i da, kroz profesionalizaciju upravljanja, uveća bogatstvo preduzeća.

Zakonom se uređuje način sprovođenja politike državnog vlasništva, upravljanje u privrednim društvima koja su u vlasništvu Srbije i druga pitanja u vezi sa pravnim položajem društva kapitala.

Očekuje se da Zakon donese višestruku korist za državu i građane kroz uvećanje bogatstva kojim država raspolaže, do čega bi se došlo između ostalog i boljim upravljanjem šumama, vodoprivrednim preduzećima, kanalima, sistemima za navodnjavanje.

U Zakonu čiji je cilj da očuva nacionalni i strateški interes zemlje, navodi se "da se na osnivanje, upravljanje, organe, organizaciju, kao i druga pitanja od značaja za društvo kapitala, a koja nisu posebno uređena ovim zakonom, primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje pravni položaj privrednih društava".

Takođe, navedeno je da se Društvo kapitala osniva radi sticanja dobiti i ostvarivanja drugog zakonom utvrđenog interesa. Društvo kapitala može obavljati delatnost od opšteg interesa, koja je kao takva određena posebnim zakonom.

Zakon propisuje da prilikom osnivanja novog društva kapitala osnivački akt donosi Vlada Srbije. Javno preduzeće čiji je osnivač Srbija vrši promenu pravne forme u društvo s ograničenom odgovornošću ili akcionarsko društvo. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike