Ima prostora da trgovci snize cene: Guvernerka traži manje marže

16.08.2023

12:05

0

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da se uočava prostor za smanjenje trgovinskih marži

Ima prostora da trgovci snize cene: Guvernerka traži manje marže
Jorgovanka Tabaković - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Imajući u vidu dinamiku trgovinskih marži u maloprodajnim lancima u Srbiji, ima prostora da se stope marži smanje bez ugrožavanja funkcionalnosti trgovine, smatraju iz Narodne banke Srbije.

- To bi trebalo da se odrazi i na ubrzanje dezinflacije – rekla je guvernerka Jorgovanka Tabaković danas na predstavljanju "Izveštaja o inflaciji - avgust 2023",

Guvernerka NBS je navela da su trgovinske marže grupe maloprodajnih lanaca nominalno veće u 2022. godinu u odnosu na 2019. za 36,6 odsto.

- Stopa trgovinskih marži se konstantno povećava i to povećanje kumulativno iznosi dva procentna poena prihoda od prodaje robe. Sa 24,8 odsto u 2019, ona je u 2022. godini bila 26,8 odsto, što sa drugim faktorima utiče na više cene - kazala je guvernerka.

Prema njenim rečima, povećanje marže prisutno je kod svih pet prodajnih lanaca u Srbiji.

Tabakovićeva je dodala i da su maloprodajne cene u posmatranim prodajnim lancima na sličnom nivou, pa se relativno brži rast marži u odnosu na konkurente može pripisati, pre svega, komparativno nižim cenama nabavke.

To potvrđuje, ističe guvernerka, i činjenica da je promet relativno brže rastao kod prodajnih lanaca koji su ostvarili veće povećanje trgovinske marže iako postoji sličnost u pogledu asortimana.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike