Treći mesec blokade Prištine na robu iz centralne Srbije: Srbi najviše trpe - nedostaju im deterdženti, majonez, sokovi...

14.08.2023

21:11

0

Za sada još nema sigurnih naznaka da li će, i kada, zabrana prestati da važi

Treći mesec blokade Prištine na robu iz centralne Srbije: Srbi najviše trpe - nedostaju im deterdženti, majonez, sokovi...
Copyright AP Photo/Marjan Vucetic

Odluka prištinskih vlasti o blokadi srpskih proizvoda ulazi u treći mesec - gubici su veliki, a šteta se svakodnevno uvećava.

Iz Privredne komore Srbije je potvrđeno da ona do sada iznosi bezmalo 50 miliona evra zbog čega trpe obe strane. Za sada još nema sigurnih naznaka da li će, i kada, zabrana prestati da važi.

Snežana Petrović iz Gračanice pre dva meseca platila je krevete u ovlašćenom "Simpovom" salonu na KiM koji joj još nisu isporučeni.

Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic)
 

- Kontaktirala sam s vlasnikom salona više puta, on se izvinjava, ponudio je i da mi vrati novac i kaže da nije do njega jer kreveti ne mogu da stignu iz fabrike u Vranju zbog odluke o blokadi - navodi Petrovićeva.

Posledice odluke prištinske vlade o blokadi robe proizvođača iz uže Srbije, iz dana u dan sve su osetnije i vidljivije na policama u trgovinama, i na severu Kosova i Metohije i u enklavama južno od Ibra.

- Nedostaju deterdženti, majonez… alkoholnih pića, piva i sokova poodavno nema, tu su i prehrambeni artikli, mnogo toga nedostaje - kaže Dragan Josifić, vlasnik najvećeg srpskog marketa u Gračanici.

Potrošači traže srpske proizvode

24sedam
Ilustracija

Posledice osećaju i vlasnici manjih trgovina i marketa. Aca Vasić kaže da se najviše traže suhomesnati i mlečni proizvodi iz Srbije, čips, kolači i keks. Iako se trgovci trude da ponude robu iz regiona potrošači traže srpske proizvode.

- Rafovi ne mogu da stoje prazni, mi na upražnjena mesta izložimo robu proizvođača iz regiona ali kupci traže domaće i pitaju zašto nema, kada će da stigne - kaže Josifović.

Trgovci kažu da su pristupačne cene i kvalitet kome su kupci ostali verni i kome veruju razlog zbog čega su srpski proizvodi traženiji od ostalih.

Osim prehrambenih artikala, građevinskog materijala na Kosmet ne stiže ni srpska štampa. Stariji sugrađani spadaju u najvernije čitaoce dnevnih izdanja i njih je posebno pogodila ova zabrana.

Prištini se ne žuri da ukine zabranu

Tanjug/Miloš Milivojević
 

Jedan od posledica nepopustljivog stava Prištine je i nedostatak lekova i infuzionih rastvora u KBC Kosovska Mitrovica odakle su više puta upozoravali da su zalihe pri kraju.

Portparol Vlade u Prištini Prparim Krueziju izjavio je prošle nedelje da ne treba žuriti sa ukidanjem mera za promet robe iz centralne Srbije ali je pre nekoliko dana ukidanje zabrane u prištinskim medijima najavio Nenad Rašić, prištinski ministar za povratak i zajednice, naglasivši da je tu informaciju dobio od Aljbina Kurtija.

U međuvremenu se i albanski proizvođači žale da im ponestaje sirovina koje uglavnom na KiM stižu iz centralne Srbije.

Privredne komore i udruženja pozvali su na ukidanje zabrane. Prethodno su poziv više puta ponovile Evropska unija i SAD.

Podsetimo, odluku o zabrani ulaska kamiona sa srpskim registarskim oznakama na Kosovo i Metohiju na snazi je od 14. juna, a uvedena je zbog hapšenja kosovskih policajaca koji su prešli na teritoriju centralne Srbije. Budući da su oni pušteni, Priština je u međuvremenu izmenila odluku tako što je dozvolila ulazak kamionima sa srpskim tablicama. Protok robe je i dalje zabranjen.

Bonus video

TANJUG

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike