Đedović: "Balkanski tok" doprineo sigurnijem snabdevanju Srbije gasom

03.06.2023

13:13

0

U narednih deset godina potrebno je da uložimo 15 milijardi evra u razvoj energetskog sektora, ocenila je ministarka rudarstva i energetike Srbije

Đedović: "Balkanski tok" doprineo sigurnijem snabdevanju Srbije gasom
Dubravka Đedović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Više ljudi u 28 zemalja EU umrlo je od nedostatka grejanja, čak 68.000, nego od virusa kovid-19, njih 59.700, pokazala je studija "Ekonomist" za period od novembra 2022. do februara ove godine.

Paralelno, jedna druga studija iz biltena Agencije za energetiku Srbije, pokazala je da su u 27 zemalja Evropske unije, izuzev Malte i Kipra, potezi evropskih čelnika da prekinu snabdevanje jeftinim ruskim gasom, doveli do smrtonosnih posledica.

Kako se ne bi našla na mestu Velike Britanije, Norveške i Švajcarske, koje su takođe obuhvaćene istraživanjem, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović za "Politiku" kaže da Srbija ima niz energetskih aranžmana sa Mađarskom, Bugarskom, Azerbejdžanom...

"Snabdevanje naftom je stabilno uprkos geopolitičkim dešavanjima. Rezervne nafte i naftnih derivata iz različitih izvora trenutno su dovoljne da podmire blizu 90 dana prosečne dnevne potrošnje i intenzivno radimo na povećanju zaliha", rekla je ona.

Dodala je da je krajem prethodne godine doneta nova uredba o energetski ugroženom kupcu.

"Kriterijumi za ostvarivanje prava na popust na struju, gas ili toplotnu energiju fleksibilniji su, a zahvaljujući energetskom paketu bespovratne pomoći EU Srbiji, broj domaćinstva koja mogu da ostvare status energetski ugroženog kupca povećani su dva i po puta, odnosno na 190.000", objasnila je ministarka.

Najavila je da će "Elektroprivreda Srbije" prvi put posle tri decenije otvoriti proizvodni kapacitet, termoelektranu "Kostolac B-3" snage 350 megavata, što je izuzetno važno za elektro-energetsku stabilnost tokom naredne grejne sezone.

"U narednih deset godina potrebno je da uložimo 15 milijardi evra u razvoj energetskog sektora kako bismo bili nezavisni i stabilni u godinama koje dolaze", poručila je Đedović i dodala da su trenutno cene struje i gasa stabilne, ali da očekuje od građana da budu energetski efikasni i da štede.

Zaključila je da je odluka Srbije da bude deo aktivnih učesnika u izgradnji "Balkanskog toka", koja nas je pozicionirala kao tranzitnu zemlju preko koje se ruskim gasom snabdevaju i zemlje centralne Evrope, pre svih Mađarska, i obezbedila nam da nastavimo da koristimo ruski gas, bila odlična i na korist sigurnog snabdevanja građana gasom.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike