Mali: Zadržavanje kreditnog rejtinga potvrda stabilnosti finansija

16.09.2020

14:43 >> 14:52

0

Rejting agencija Moody’s je u godišnjem izveštaju potvrdila ocenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou od Ba3

Mali: Zadržavanje kreditnog rejtinga potvrda stabilnosti finansija
Copyright Ministar finansija Siniša Mali; Tanjug/Zoran Žestić

Rejting agencija Moody’s je u godišnjem izveštaju potvrdila ocenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou od Ba3 i zadržala pozitivne izglede za njegovo dalje povećanje, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kako su naveli, agencija u svom veoma pozitivnom i sveobuhvatnom izveštaju naglašava da zadržani pozitivni izgledi za dalje povećanje kreditnog rejtinga Republike Srbije imaju još veći značaj kada se uzme u obzir činjenica da dolaze u vreme velike ekonomske krize, pada globalne ekonomije i povećanih rizika izazvanih pandemijom virusa korona.
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je za građane važno da znaju da pandemija koronavirusa nije narušila javne finansije Srbije kao i da je i ova vest o zadržavanju kreditnog rejtinga najbolja potvrda toga.

Spremno dočekali krizu

– Srbija je ovu krizu dočekala spremno i sa dobro uravnoteženim finansijama. Doslednost u sprovođenju odgovorne ekonomske politike dala je rezultate, a nju su prepoznali i veliki finansijski igrači na svetskom tržištu, kao što su rejting agencije. Sa stabilizacijom javnih finansija stvorena je veća otpornost na eksterne šokove kao što je korona kriza, a brza reakcija u donošenju antikriznih mera tu našu izdržljivost je zacementirala – rekao je Mali.
On je podsetio da je naša zemlja u grupi retkih zemalja kojima kreditni rejting nije smanjen.
– Rejting agencija Fitch Ratings je u prvoj polovini 2020. godine smanjila rekordnom broju država kreditni rejting, za njih čak 33, a još nije dovršila posao s ozbirom na to da globalna pandemija i dalje traje – podsetio je ministar na negativne trendove u svetu.
On je naveo da ga veoma raduju očekivanja rejting agencije Moody’s da će naša zemlja u 2021. godini ostvariti značajan rast od čak 6 odsto i potpuni ekonomski oporavak, te da će se javni dug vratiti na prethodni opadajući trend od 2021. godine, što je u suprotnosti sa mišljenjem pojedinih ekonomskih analitičara u Srbiji.

Pad nezaposlenosti

– Rast vođen investicijama, poboljšanje svih makroekonomskih pokazatelja, odgovorna monetarna i fiskalna politika – ostaju nam i dalje glavna agenda. Ta naša opredeljenost će se uskoro videti i u budžetu za 2020. godinu, na čijoj izradi aktivno radimo. Osim toga, raduje me što je agencija prepoznala i trend pada nezaposlenosti, koja je u drugom kvartalu ove godine na istorijskom minimumu od 7,3 odsto – rekao je Mali.
Srbija je, kako je dodao, imala i pristojan izvoz u proteklom periodu, a orijentaciju u jačanju izvoza primećuje i pomenuta agencija, te tako država planira i da svojom politikom još više podrži izvoznike.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike