Otvorena nova pista na aerodromu "Nikola Tesla"! Vučić: Imaćemo duplo veće kapacitete, mnogo više novca će ostati u zemlji

07.06.2023

11:40

0

Predstavnici medija imaće jedinstvenu priliku da tokom obilaska zabeleže sletanje aviona na novoizgrađenu pistu

Otvorena nova pista na aerodromu "Nikola Tesla"! Vučić: Imaćemo duplo veće kapacitete, mnogo više novca će ostati u zemlji
Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Nova poletno-sletna pista na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" otvorena je danas u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića. 

- Od pre 61 godine, kada je postavljena pista, nije bilo rekonstrukcije. Imaćemo duplo veće kapacitete za sletanje i poletanje - istakao je predsednik.

Vučić je prokomentarisao i da se radi o najobimnijim radovima od kada je izgrađen aerodrom.

- Onda će biti mnogo više novca koji ostaje u zemlji za sve. Ovo je najveća investicija, i najobimniji radovi od kada je napravljen aerodrom. Bilo je 732 miliona evra ulaganja - rekao je predsednik.

Tv Pink Printscreen
 

 

- Izgleda veoma moderno, i zadivljen sam radovima koje ste ovde izveli. I sa pistom, i sa terminalima. "Er Srbija" ima 200 miliona evra na računu. Nikada toliko novca nije bilo na računu naše kompanije. Sada je dobra konjuktura biznisa - istakao je Vučić.

- Imali smo dovoljno hrabrosti da izguramo ovaj posao do kraja. Beskrajno sam zahvalan što su naši francuski prijatelji "Vinci Airports" pokazali da beogradski terminali napreduju na najmoderniji način. Imaćemo za godinu i po dve piste, avioni će moći da sleću i uz minimalnu vidljivost. To je važno, jer aerodrom je prva slika kada neko dolazi u zemlju. U prva tri meseca imamo 40 odsto uvećane prihode u odnosu na prva tri meseca prošle godine, proširili smo mrežu putnika za "Er Srbiju". Koliko napreduje "Er Srbije", biće bolje i za aerodrom - rekao je Vučić.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

- Pogledajte izgled kontrolnog tornja, koliko je Srbija napredovala i koliko se razlikuje od one koju smo nasledili. Biće ovo najveći aerodrom u regionu, i Beograd postaje ekonomska regionalna luka. Ulagaćemo i u metro, da približimo grad aerodromu, da povežemo sa Sajmom, nacionalnim stadionom, što će doneti novi kvalitet života - naglasio je Vučić.

Vučić je istakao da je ponosan na Srbiju koja napreduje i koja neće da stane.

Izgrađena je druga poletno-sletna staza, dužine 3.500 metara, koja će služiti kao glavna pista tokom predstojeće rekonstrukcije postojeće piste.

Nova pista je jedna od najvećih investicija na beogradskom aerodromu i zameniće postojeću, koja će uskoro biti remontovana.

 

 

Kada se završi njena rekonstrukcija, umetnuta poletno-sletna staza postaće paralelna rulna staza i služiće kao pista po potrebi, u slučaju da glavna ne može da se koristi.

Otvaranju piste prisustvuju i generalni direktor beogradskog aerodroma Fransoa Berizo, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar.

Predstavnici medija imaće jedinstvenu priliku da tokom obilaska zabeleže sletanje aviona na novoizgrađenu pistu.

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ
 

 

Operativni kapaciteti aerodroma biće uvećani u prvoj polovini 2024. godine. Kompanija "Belgrade Airport",  članica mreže aerodroma "Vinci Airports", otvorila je drugu poletno-sletno stazu, čime će se osigurati nesmetano odvijanje saobraćaja u toku radova.

U okviru projekta modernizacije aerodroma, kompanija "Vinci Airports" će izvesti opsežnu rekonstrukciju postojeće poletno-sletne staze beogradskog aerodroma prvi put od izgradnje aerodroma 1962. godine.

Dužina nove piste 3.500 metara

Radovi su počeli sredinom marta 2020. godine, dužina nove piste je 3.500 metara, za 100 metara je duža od postojeće, a ukupna površina je 210.000 metara kvadratnih.

Projektovana je u skladu sa najnovijim standardima u pogledu kapaciteta, opterećenja i korišćenih materijala, i omogućava opslugu svih kategorija vazduhoplova.

Nova glavna pista opremljena je sistemom za sletanje pri uslovima smanjene vidljivosti, a projekat uključuje i izgradnju pripadajućih manevarskih površina i četiri rulne staze, dok će postojeće tri biti rekonstruisane.

- Puštanjem u rad nove piste, uz proširenje i modernizaciju terminala, parkinga, pristupnih saobraćajnica i manevarskih površina, značajno uvećavamo kapacitete beogradskog aerodroma. Spremni dočekujemo period oporavka saobraćaja i projektovani rast, uz fokus na naš cilj da omogućimo da aerodrom "Nikola Tesla" može da opsluži 15 miliiona putnika godišnje do kraja perioda trajanja koncesije - izjavio je Berizo.

Očekuje se da kompletna rekonstrukcija nove piste bude završena u prvoj polovini 2024. godine, nakon čega će novoizgrađena pista ostati u upotrebi kao paralelna rulna staza i kao alternativna pista u slučaju potrebe.

Sve ovo dovešće do povećanja kapaciteta aerodroma "Nikola Tesla", odnosno optimalanog broja sletanja i poletanja po satu, kao i njihovu bržu i efikasnu opslugu, što će osigrati neophodnu operativnu fleksibilnost.

 

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike