"Er Srbija" će prva u svetu koristiti "Erbasovu" tehnologiju za smanjenje potrošnje goriva i gasova

06.06.2023

13:39

0

Ugovor je potpisan na Godišnjoj generalnoj skupštini Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (AGM IATA), koja se održava u Istanbulu od 4. do 6. juna

"Er Srbija" će prva u svetu koristiti "Erbasovu" tehnologiju za smanjenje potrošnje goriva i gasova
Erbas A320 - Copyright 24sedam/Promo/Er Srbija

"Er Srbija" potpisala je danas u Istanbulu sa kompanijama "Erbas" i "Navblu" ugovor o nabavci dva napredna softverska rešenja koja će značajno doprineti uštedi avionskog goriva i smanjenju emisije ugljen-dioksida, pa će "Er Srbija" biti prva kompanija koja će koristiti tu tehnologiju. 

Ugovor je potpisan na Godišnjoj generalnoj skupštini Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (AGM IATA), koja se održava u Istanbulu od 4. do 6. juna, objavila je "Er Srbija" na svom LinkedIn profilu.

Generalni direktor "Er Srbije" Jirži Marek izjavio je da "Er Srbija" već godinama pokreće različite inicijative u cilju smanjenja emisije ugljenika.

- Izuzetno smo zadovoljni što smo na najvažnijem ovogodišnjem skupu za avio-industriju, ovde u Istanbulu postigli dogovor sa "Erbasom", globalnim liderom u ovoj oblasti, za nabavku dva moderna softverska rešenja koja će nam biti od velike pomoći pri smanjenju emisije ugljenika, ali i za smanjenje troškova poslovanja - rekao je Marek. 

Programi Descent Profile Optimizer (DPO) i IDLE Factor Optimizer (IFO) koje su razvili "Erbas" i "Navblu" rade istovremeno, a njihov zadatak je da smanje potrošnju goriva u avionu na najmanju moguću meru i time značajno smanje emisiju ugljenika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike