Investitori tuže Maska: Evo šta je koristio za manipulaciju dodžkoinom

03.06.2023

09:51

0

Investitori su optužili Maska, najbogatiju osobu na svetu, da je namerno povećao cenu Dodžkoina, a zatim ga pustio da padne

Investitori tuže Maska:  Evo šta je koristio za manipulaciju dodžkoinom
Ilon Mask - Copyright AP Photo/Susan Walsh, File

Ilon Mask je optužen za insajdersku trgovinu u grupnoj tužbi investitora koji tvrde da je izvršni direktor Tesle manipulisao kriptovalutom Dodžkoin, što ih je koštalo milijarde dolara.

U podnesku u sredu uveče federalnom sudu na Menhetnu, investitori su rekli da je Mask koristio objave na Tviteru, plaćene onlajn influensere, svoje pojavljivanje u emisijama i druge "javne trikove" da bi stekao profit na njihov račun kroz nekoliko Dodžkoin novčanika koje on ili Tesla kontrolišu, piše Guardian.

Investitori su rekli da je se tužba odnosi i na događaj kada je Mask prodao oko 124 miliona dolara Dodžkoina u aprilu, nakon što je Tviterov logo plave ptice zamenio logom Dožkoin šiba inu psa, što je dovelo do skoka cene obe kriptovalute od 30 odsto.

- Namerni tok karnevalskog lajanja, tržišne manipulacije i insajderske trgovine omogućio je Masku da prevari investitore i promoviše sebe i svoje kompanije - navodi se u podnesku.

Aleks Spiro, advokat Maska i Tesle, odbio je da komentariše ove navode. Advokat investitora nije odmah odgovorio na zahteve za komentar.

Investitori su optužili Maska, najbogatiju osobu na svetu, da je namerno povećao cenu Dodžkoina, a zatim ga pustio da padne.

Oni su svoje najnovije optužbe uključili u predloženu treću izmenjenu žalbu, u parnici koja je počela prošlog juna. Mask i Tesla su u martu tražili odbacivanje druge izmenjene žalbe, nazvavši je "fantastičnim delom fikcije", a 26. maja rekli su da je još jedan amandman neopravdan.

U nalogu od srede, američki okružni sudija Alvin Helerštajn rekao je da će "verovatno" dozvoliti treću izmenjenu žalbu. Helerštajn je takođe odobrio zahtev investitora da odbaci neprofitnu fondaciju Dodžkoin kao tuženu.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike