MMF: Velika Britanija će ove godine izbeći recesiju

23.05.2023

15:41

0

Nova optimistična prognoza je rezultat stabilne potražnje u kombinaciji sa padom cena energije

MMF: Velika Britanija će ove godine izbeći recesiju
London - Copyright Pixabay

Velika Britanija će ove godine izbeći privrednu recesiju, procenjuje se u danas objavljenom izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

MMF smatra da će Velika Britanija u ovoj godini zabeležiti rast od 0,4 odsto, dok je prošlog meseca pokazao pesimizam, procenjujući da će britanska ekonomija u 2023. pasti za 0,3 odsto. Nova optimistična prognoza je rezultat stabilne potražnje u kombinaciji sa padom cena energije, navodi se na sajtu MMF-a.

Inflacija u Velikoj Britaniji je uporna i dalje se drži na visokom nivou, a ekonomska aktivnost je značajno usporila u odnosu na prošlu godinu, stoji u izveštaju. MMF zbog ovih činjenica savetuje nastavak stroge monetarne i fiskalne politike, uz zaštitu javnih usluga i ranjivih članova društva.

Ova organizacija pretpostavlja da će britanska ekonomija porasti za jedan odsto u 2024. godini, a za dva odsto u 2025. i u 2026. godini. Banka Engleske želi da suzbije inflaciju u zemlji ispod dva odsto, ali to joj neće poći za rukom do sredine 2025. godine, zaključuje MMF.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike