Nemačkoj preti recesija: Ekonomisti sve više zabrinuti

16.05.2023

14:10

0

U maju je 46,4 odsto anketiranih stručnjaka previđalo da se ekonomska situacija u evrozoni neće značajno promeniti u narednih šest meseci, dok 31,5 odsto očekuje pogoršanje

Nemačkoj preti recesija: Ekonomisti sve više zabrinuti
Fabrika u Nemačkoj - Copyright Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Raspoloženje ekonomskih analitičara u evrozoni je u maju palo na -9,4 poena, sa aprilskih 6,4 poena, saopštio je danas nemački Lajbnicov centar za evropska ekonomska istraživanja ZEW.

Ovaj veliki pad Indeksa ekonomskog raspoloženja ZEW nije u skladu sa očekivanjima tržišta, koja su predviđala mnogo manji pad u evrozoni, na -1,0 poena.

U maju je 46,4 odsto anketiranih stručnjaka previđalo da se ekonomska situacija u evrozoni neće značajno promeniti u narednih šest meseci, 31,5 odsto očekuje pogoršanje, a 22,1 odsto eksperata predviđa rast ekonomske aktivnosti.

Analitičari su u maju pesimisti i povodom ekonomskog razvoja u Nemačkoj, gde je Indeks ZEW pao na -10,7 bodova, što je najniže u poslednjih pet meseci, navodi se na sajtu Lajbnicovog centra za evropska ekonomska istraživanja. Tržišta su očekivala da će ovaj indeks u maju u Nemačkoj pasti na -5,3 bodova.

Razlog za pesimizam analitičara su u oba slučaja očekivanja da će Evropska centralna banka (ECB) još više podići referentnu kamatnu stopu. Ovi rezultati sugerišu da bi nemačka privreda mogla da padne u blagu recesiju, smatra predsednik ZEW-a, profesor Ahim Vambah.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike