NALED: Ispunjeno više od 70 odsto mera predviđenih u borbi protiv sive ekonomije

21.12.2020

13:38 >> 13:41

0

Među ključnim postignutim rezultatima izdvajaju se novi digitalni servisi za privredu

NALED: Ispunjeno više od 70 odsto mera predviđenih u borbi protiv sive ekonomije
Copyright Šalju se fiskalni računi ili slipovi od 1. septembra ove godine; 24sedam/Georgi Mitev Šantek

Od 36 mera i 153 aktivnosti koji je predviđao Nacionalni plan borbe protiv sive ekonomije, u celosti ili delimično ispunjeno je više od 70 odsto, kažu u NALED-u.

Važenje petogodišnje strategije Vlade Srbije ističe ove godine, a potpredsednik NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju Igor Lončarević rekao je na onlajn Završnoj konferenciji projekta “Podrška Vladi Srbije u suzbijanju sive ekonomije 2018-20” da se među ključnim postignutim rezultatima izdvajaju novi digitalni servisi za privredu.

Tako je, kaže, reforma sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi prevela 44.000 sezonaca u legalne tokove, onlajn kalkulator paušalnog poreza doneo je predvidivost za 100.000 paušalaca, dok je eInspektor umrežio 36 republičkih inspekcija, a građani i privreda dobili su jedinstveni kontakt centar za inspekcije.

Podsticajne mere

Kada je reč o podsticajnim merama, Lončar je naveo da se izdvaja poresko oslobođenje početnika u poslovanju Startuj legalno, koje je u 2019. motivisala 811 mladih i nezaposlenih da otpočnu svoj biznis, pre svega u sektoru trgovine i prerađivačkoj industriji uz prosečne uštede od 149.000 dinara za svakog zaposlenog.

Bolje regulisanje načina rada

NALED, kaže Lončarević, smatra da je potrebno da se na bolji način regulišu novi, fleksibilni oblici radnog angažovanja kao što je rad od kuće, preko onlajn platformi, ili sa delimičnim radnim vremenom, što se pokazalo posebno važno u doba pandemije. Ostaje, navodi, preporuka da se uspostavi javni elektronski registar neporeskih nameta, kako bi svi znali šta i kome plaćaju od taksi i naknada.

Na onlajn skupu, na kome se obratila i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, Loncarević je naveo da je u fokusu Vlade mera koja se odnosi na preduzetnike koji se bave inovacionom delatnošću, uz veći limit poreskog oslobođenja tokom prve tri godine poslovanja.

Preporuka NALED-a je, kaže, da se ova mera proširi i na određene kategorije preduzetnika paušalaca.

Među edukativnim merema, Lončarević ističe nagradnu igru “Uzmi račun i pobedi” za koju kaže da je tokom tri ciklusa uključila 41 odsto stanovnika u borbu protiv sive ekonomije, koji su poslali više od 200 miliona računa. Preporuka je, dodaje, da naredna nagradna igra bude elektronska.

U narednim godinama, kaže, nekoliko prioritetnih mera iz Nacionalnog programa koje su započete i tek treba da budu završene u narednim godinama, jesu uvođenje digitalne fiskalizacije i sistema eFaktura, ili proširenje sistema za elektronsko angažovanje sezonskih radnika.

Vraćanje u legalne tokove

NALED predlaže, kaže Lončarević, da novi Nacionalni program borbe protiv sive ekonomije uključi mere kojima se podstiče i olakšava legalno poslovanje i zapošljavanje, osigurava sankcionisanje onih koji posluju nelegalno, kao i edukativne mere kojima se povećava poreska disciplina, ali i transparentnost trošenja poreskih prihoda.

Pročitajte još

Lončarević je naveo da ključne mere ostaju smanjenje poreskog opterećenja rada i ukidanje parafiskala, automatizacija obračuna i onlajn plaćanje poreza, pojednostavljivanje registracije preduzeća i prijave radnika.

Lončarević je zahvalio Vladi Srbije na saradnji i nastojanju da se dobar deo od sedam milijardi evra, za koje se procenjuje da se obrću u sivoj ekonomiji svake godine, vrati u legalne tokove i uloži u zdravstvo, obrazovanje, infrastrukturu i podsticanje ekonomskog rasta.

Šef odseka za razvojnu saradnju u Ambasadi Nemačke u Srbiji Kristijan Šiling kaže da nemačka i srpska saradnja postoji 20 godina i da se uglavnom fokusira na dve oblasti – dobro upravljanje i održivi ekonomski razvoj. Naglasio je važnost podsticanja preduzetništva i održivog razvoja malih i srednjih preduzeća, kao i kreiranja uslova za rad mladih.

Uveren je da dobar i transparentan sistem oporezivanja predstavlja ključnu komponenntu održivog ekonomskog razvoja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike