Rusi će se prati domaćim praškom i šamponom

04.05.2023

11:44

0

Nemačka kompanija „Henkel“, jedan od vodećih svetskih proizvođača kućne i industrijske hemije, u potpunosti je napustila rusko tržište

Rusi će se prati domaćim praškom i šamponom
Ilustracija - Copyright Profimedia

- Odlazak iz Rusije je završen - navodi se na sajtu „Henkela“, prenosi RIA Novosti završnicu politikom uslovljenog odlaska još jedne zapadne kompanije iz Rusije.

„Henkel“ je krajem aprila saopštio da je sklopio sporazum o prodaji poslovanja u Rusiji sa konzorcijumom lokalnih investitora u vrednosti od 624 miliona evra, a transakcija je već obavljena.

Prošlog proleća, „Henkel“ je objavio da se povlači iz poslovanja u Rusiji, a početkom 2023. je nemačka firma u ovoj zemlji poslovala kao nezavisna kompanija „Lab industriz“.

"Henkel" se neko vreme opirao nametnutom odlasku uz odbarnu da "primenjuje sve sankcije Zapada" ali je popustio.

Ova kompanija sa sedištem u Diseldorfu, poslovala je u Rusiji tri decenije. Tamo je imala 12 poslovnih sedišta i 11 fabrika za proizvodnju kozmetike, kućne hemije i proizvoda za popravke. Zapošljavali su 2.500 ljudi u gradovima Perm, Engels, kao i u Lenjingradskoj, Moskovskoj, Stavropoljskoj i Uljanovskoj oblasti.

Poznati brendovi kompanije „Henkel“ su, između ostalog, prašak za pranje „persil“, kozmetička sredstava „fa“, „taft“, „švarckof“ i „šamtu“, podseća ruska agencija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike