Kupljena banja po ceni stana u Beogradu

04.05.2023

10:34

0

Autor: 24sedam

Preduzeće „Romulijana“ (Gamzigradska banja) prodata je na licitaciji po početnoj ceni za petu prodaju od 41,3 miliona dinara, objavio stečajni upravnik

Kupljena banja po ceni stana u Beogradu
Ilustracija - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Preduzeće „Romulijana“ koje gazduje Gamzigradskom banjom ima novog vlasnika  i to je za plaćenih 351.500 evra postala Jasna Milovanović, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU).

Prodaja banje oglašena je krajem marta a kupovina je završena iz petog pokušaja. Ovom prilikom cena je bila 40 odsto manja nego pri poslednjem pokušaju prodaje, piše „Nova ekonomija“.

Kada je preduzeće oglašeno na prodaju u avgustu prošle godine, imovina je procenjena je na 1,7 miliona evra. Sada je prodata za vrednost jednog stana srednje veličine u Beogradu.

Najvažnija imovina Romulijane su 12 građevinskih objekata ukupne površine više od 5.000 kvadrata, kao i sporna prava na četiri katastarske parcele koje su sve upisane u katastarskoj opštini Gamzigrad.

Vlada je u septembru 2010. godine donela zaključak kojim je predvidela privatizaciju „Romulijane“ Nakon toga, Agencija za privatizaciju donela je odluku o restrukturisanju preduzeća.

Agencija je zatim, 2016. godine, podnela predlog za pokretanje stečajnog postupka nad preduzećem. U predlogu se kao stečajni razlog navodi „nesposobnost plaćanja u dužem vremenskom periodu“, piše u rešenju o otvaranju stečajnog postupka.

- Preduzeće je od 2016. godine u stečaju, a prvi pokušaj prodaje je bio 2021. godine. Kupovina iz stečaja je najčistija i kupuje se imovina bez ikakvih opterećenja, tereta, obaveza prema bivšim zaposlenima. To reguliše Zakon o stečaju. Onaj ko izlicitira najvišu cenu dobiće to preduzeće, ali nema nikakvih obaveza, niti da mora da očuva delatnost, osim da ispoštuje plan gradnje na tom mestu – rekao je za pre mesec dana za“Juronjuz" (Euronews) stečajni upravnik Saša Simić.

On je tada napomenuo da, kao i svaki objekat koji sedam godina nije korišćen, ni ovaj kompleks nije u najboljem stanju, ali dodaje da je sve stvar inicijative kupca, šta će on raditi - da li će ići na visok turizam ili na nešto drugo.

- Nije mi jasno kako do sada nismo prodali, a sada zaista očekujem da ćemo prodati. Interesuju se i domaći i strani investitori – rekao je Simić.
Očekivanje je ovoga puta ispunjeno.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike